Русия планира да анексира още украински територии, използвайки подобна "игра" на превземането на Крим. Позовавайки се на американското разузнаване, говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби заяви, че Русия вече полага основите за анексиране, съобщава БиБиСи.

Окупираните региони на Украйна могат да проведат "фиктивни" референдуми за присъединяване към Русия още през септември, каза той. Русия анексира Крим от Украйна през 2014 г. след референдум, който беше широко смятан за нелегитимен.

"Искаме да го изясним на американския народ", каза г-н Кърби пред репортери. "Никой не се заблуждава от това. Руският президент Владимир Путин избърсва праха от книгата от 2014 г."

Той обвини Русия, че е назначила нелегитимни проруски служители да управляват окупираните региони на Украйна с цел организиране на референдуми за присъединяване към Русия.

Резултатите от гласуването ще бъдат използвани от Русия, "за да се опита да претендира за анексиране на суверенна украинска територия", каза г-н Кърби.

Путин: Петър I върна изгубените територии на Русия и сега се прави същото
Обновена

Путин: Петър I върна изгубените територии на Русия и сега се прави същото

Той намеква за дълга война

Русия вече е поставила свои собствени регионални и местни служители в частите на Украйна, които е окупирала.

Крим беше анексиран от Русия през 2014 г. след набързо организиран референдум - смятан за незаконен от международната общност, в който гласоподавателите избраха да се присъединят към Русия.

Много привърженици на Киев бойкотираха вота и кампанията не беше нито свободна, нито честна.

Подобни гласувания, проведени в други части на Украйна, почти сигурно биха довели до подобна ситуация, като всяка опозиция срещу присъединяването към Русия до голяма степен ще бъде потисната.

Г-н Кърби каза, че "разкрива" руските планове, "така че светът да знае, че всяко предполагаемо анексиране е предумишлено, незаконно и нелегитимно", и обеща, че ще има бърз отговор от САЩ и техните съюзници.

Областите, набелязани за анексиране, включват Херсон, Запорожие, Донецк и Луганск, каза той.

ISW: Кремъл цели анексия на Харковска област или поне на част от нея

ISW: Кремъл цели анексия на Харковска област или поне на част от нея

В последните дни ракети летят отново по Харков