Американската общественост е все по-критична към политиката на президента Доналд Тръмп към Иран, след като той нареди на американските военни да ликвидират влиятелния ирански генерал Касем Солеймани, а мнозинството от американците сега очакват двете страни да влязат във война в близко бъдеще. Това показва социологическо проучване на Ipsos за "Ройтерс".

Тръмп след атаката на Иран: Всичко е наред!

Тръмп след атаката на Иран: Всичко е наред!

Нашата армия е най-могъщата в света, изтъкна той

Националното допитване е установило, че 53% от американците не одобряват действията на Тръмп спрямо Иран, което е увеличение с около 9 процента в сравнение с подобно проучване, проведено в средата на декември.

Броят на американците, които "категорично не одобряват" действията на Тръмп в Иран - 39 процента - се е увеличил с 10 процента в сравнение с декември.

Отговорът до голяма степен следва партийните предпочитания на анкетираните, като неодобрението през последния месец сред демократите и независимите се увеличава, докато при републиканците няма промяна.

Тръмп: Няма да удрям културни обекти в Иран

Тръмп: Няма да удрям културни обекти в Иран

Напрежение в Близкия изток

Около деветима от 10 демократи и петима от 10 независими не одобряват действията на Тръмп в Иран. Сред републиканците един на всеки 10 изразява неодобрение. Един от 10 демократи, четирима от 10 независими и осем от 10 републиканци одобряват политиката на Тръмп към Иран.

Допитването е проведено в периода 6-7 януари, малко след като Тръмп нареди ракетно нападение с безпилотен самолет в Ирак, при което беше убит ген. Солеймани и доведе до ескалация на напрежението в Близкия изток. Парламентът на Ирак взе решение американските военнослужещи да се изтеглят от страната, а опечалени хора в Иран се стекоха по улиците за траурни шествия за смъртта на генерала, скандирайки "Смърт за Америка!".

Провалът на кампанията за максимален натиск принудил Тръмп да ликвидира Солеймани

Провалът на кампанията за максимален натиск принудил Тръмп да ликвидира Солеймани

"Дейли бийст" пише, че Белият дом се е надявал санкциите да възпрат военната агресия на Техеран

Тръмп, който каза, че Касем Солеймани е планирал да напада американци, настоя, че ударът е имал за цел да спре война с Иран. Американският президент заплаши, че ще атакува ирански културни обекти, ако Иран отмъсти за убийството на генерала.

Според социологическото проучване общата популярност на Тръмп е останала стабилна след удара му срещу Солеймани, като 41 на сто от американците одобряват действията му като президент, а 54 на сто не ги одобряват.

Американците също така изглеждат много по-притеснени сега за риска от война с Иран.

Рохани към Тръмп: Никога не заплашвайте Иран

Рохани към Тръмп: Никога не заплашвайте Иран

Онези, които се позовават на числото 52, трябва също да помнят числото 290