"Амнести интернешънъл" изпрати писмо до Европейската комисия, изразяващо опасения относно третирането на ромските общности в България и Словакия по време на пандемията COVID-19. Доклади от България и Словакия сочат, че съответните правителства са наложили мерки, включително задължителни карантини, насочени избирателно към ромски селища, които не се прилагат към други групи или общото население.

Целенасоченото прилагане на тези мерки поражда въпроси относно спазването на изискването за равно третиране съгласно Европейската конвенция за правата на човека и Директивата на ЕС за равенство, обяснява организацията.

Според тях, въвеждането на мерки в двете страни е придружено от все по-враждебна анти-ромска реторика, която често се подлага на политици и се използва за заклеймяване и налагане на по-репресивни мерки върху ромите общности по време на пандемията. Партия Българското национално движение (ВМРО), младши партньор в управлението на страната, определи ромските квартали като "истинско гнездо на заразяване", които представляват заплаха за широката част от населението и призова за стриктни мерки за ограничаване.

Без проверка, тази омразна реторика заплашва допълнително да изолира маргинализирани групи в тези общества. Властите не трябва да използват пандемията за насочване и по-нататъшно заклеймяване на вече маргинализираното население, пише "Амнести интернешънъл".

Разнобой в Ямбол - кметът обещава да отвори ромския квартал, медиците не искат

Разнобой в Ямбол - кметът обещава да отвори ромския квартал, медиците не искат

Циганите пък заплашват с бунт

Стотици хиляди роми в цяла Европа живеят в етнически разделени в неформални селища или лагери, често като резултат от принудително изселване. Ромите в България и Словакия остават сред най-неравностойните общности; мнозина живеят в гъсто населени много поколения домакинства, често без достъп до чиста вода и канализация.

Задължителните карантини в България и Словакия са засегнали непропорционално ромите, живеещи в бедност, които имат ограничени спестявания и може да не са в състояние да се издържат през карантинния период без доход. Ограничения относно свободата им на движение са засегнали сериозно способността им да се занимават с работа, включително неформална работа, от която много семейства зависят, излагайки ги на бедност и по-нататъшно социално изключване.

Отговорност на правителствата в България и Словакия е да гарантират икономическите и социалните им права под карантина, включително правата за храна, вода, санитария, жилища, здраве и адекватен стандарт на живот.

"Амнести интернешънъл" допълва, че министърът на вътрешните работи на България Младен Маринов също заплашва с допълнителни принудителни мерки "за защита на населението", ако ромите не спазват строги мерки за физическо дистанциране. 

Роми искат Джамбазки да им се извини

Роми искат Джамбазки да им се извини

Тогава Джамбазки критикувал разпускането на мерките срещу коронавируса