Международната организация Амнести Интернешънъл поиска от Канада бившият американски президент Джорд Буш да бъде арестуван по време на посещението му в Канада. Визитата е планирана за 20 октомври, а причината за това искане са обвинения в редица престъпления, сред които и за изтезания.

От правозащитната организация отбелязаха, че по време на управлението си Буш е издал разпореждане за прилагане на жестоки методи по отношение на заподозрени в терористична дейност.

„Международните задължения на Канада налагат ареста и предаването на съда на бившия президент Буш заради отговорността му за престъпления срещу международното право, сред които е и прилагането на мъчения", заяви директорът на „Амнести интернешънъл".

Обвиненията на организацията се отнасят до програмата, прилагана между 2002 и 2009 година от ЦРУ, в рамките на която са били използвани „мъчения и други жестоки, нечовешки и унизителни методи".

През 2010 година в интервю за вестник Times бившият държавен глава на САЩ заявява, че оправдава използваните от спецслужбите жестоки методи за разпит, в частност и симулирано удавяне. Според Буш информацията, събрана от американските спецслужби чрез такива методи, е спомогнала изключително много за предотвратяването на редица атентати, сред които и на лондонското летище „Хийтроу."