Международната правозащитна организация "Амнести интернешънъл" обвини "провалящите се политики на ЕС" за нарастващите смъртни случаи сред мигрантите и бежанците в централните части на Средиземноморието, съобщават световните осведомителни агенции.

В доклад правозащитниците подчертават, че "циничните сделки" с Либия подлагали хиляди хора на риск от удавяне, изнасилване и изтезание.

ЕК предлага план и пари за ограничаването на наплива на мигранти от Либия към Италия

ЕК предлага план и пари за ограничаването на наплива на мигранти от Либия към Италия

Така отговаря на оплакванията на Рим

Според "Амнести" Европейският съюз си затварял очите към злоупотребите в либийските центрове за задържане, като оставял спасяването на мигрантите в морето на международни хуманитарно-спасителни организации.

Европейският съюз досега не е коментирал публично доклада на "Амнести интернешънъл"

Повече от 2000 души са загинали през 2017 г., опитвайки се да се доберат до Европа.

Това става докато вътрешните министри на 28-те страни членки на ЕС се срещат днес в естонската столица Талин за обсъждане на мигрантската криза.

Те ще обсъдят план за действие на стойност 92 млн. долара, представен от Европейската комисия за справяне с проблема. Брюксел предлага да бъдат използвани повече от 50 процента от средствата за увеличаване на капацитета на либийската брегова охрана да спира трафикантите на хора, които натъпкват лодки с мигранти, които трябва да бъдат спасявани впоследствие в морето.

Останалите пари са за подпомагане на Италия да изхранва, подслонява и обработва мигрантите, които се добират до страната.

"Вместо да действат, за да спасяват човешки животи и да предлагат закрила, европейските комисари... безсрамно дават приоритет на безразсъдни сделки с Либия в отчаян опит да се предотврати добирането на мигранти и бежанци до Италия", изтъква директорът на "Амнести" за Европа Джон Далхуизен.

"Европейските държави прогресивно обръщат гръб на стратегията за издирване и спасяване на мигранти, която намалява смъртните случаи в морето в полза на такава, която доведе до хиляди удавени и изоставени отчаяни мъже, жени и деца, задържани в Либия, изложени на ужасяващи злоупотреби", добави той.

Според доклада на "Амнести" мерките, предприети от ЕС за засилване на издирването и спасяването на мигранти в централните части на Средиземноморието през 2015 г. драстично са намалили смъртните случаи в морето.