От септември насам турските власти са задържали множество бежанци, включително от Ирак и Сирия, като насилствено ги притискат да се върнат у дома в нарушение на международното право.
За това алармираха от международна правозащитна организация „Amnesty International”, съобщава агенция „Франс Прес”.

Правителството гневно отхвърли тези обвинения, като категорично отрече това, че сирийски бежанци в Турция са били принуждавани да се връщат в своята разпокъсана от конфликти страна. 

Правозащитната организация също така предупреди, че ЕС, който през ноември постигна споразумение с Турция за спиране на потока от бежанци към Европа, може да е бил съучастник в „сериозни нарушения на човешките права”.

„Ние сме документирали произволното задържане на най-уязвимите хора на турска територия ”, заяви Джон Далхусен, директор на „Amnesty International” за Европа и Централна Азия, като допълни: „Натискът върху бежанците и търсещите убежище да се върнат в страни като Сирия и Ирак е не само безотговорно, но и в пряко нарушение на международното право.”

Съгласно споразумението между Европейския съюз и Турция, ЕС обеща 3 млрд. евро помощ на Турция, за да помогне за подобряване на условията за живот на най-малко 2,2 млн. сирийски бежанци.

В замяна на това, Турция се съгласи да се опита да ограничи броя на пътуващите до Европа и да се справи с трафикантите на хора, които се възползват от отчаяното им положение.

„Amnesty International” уточни, че турските власти са преместили стотици хора от Западна Турция до изолирани центрове за задържане в източната част на страната, където често са подлагани на насилие.

Повечето казват, че са опитвали или възнамерявали да влязат в ЕС, допълват от  „Amnesty International”.

40-годишен сириец е казал пред организацията, че се е чувствал като роб, като го държели окован във вериги.

Според „Амнести” се забелязвала „очевидна промяна на политиката” на Турция, контрастираща с досегашния ѝ подход.  

„Ние категорично отричаме, че всички сирийски бежанци са били принуждавани да се върнат в Сирия”, заяви турски държавен служител.