Международната правозащитна организация Amnesty International се извини за факта, че нейният доклад, който обвинява украинската армия, че застрашава цивилни, е причинил "болка и гняв", съобщават Ройтерс и Руската служба на Би Би Си.

Реакцията на това беше съвсем предвидима: възмущение и недоумение сред западните и украинските политици и положителни оценки в Русия. Той доведе и до оставката на ръководителя на киевския офис на Amnesty International Оксана Покалчук.

Същността на доклада е, че присъствието на украинските военни в жилищните райони на градовете застрашава цивилното население и нарушава правилата за водене на война.

"Amnesty International дълбоко съжалява за болката и гнева, причинени от нашия доклад за бойните тактики на украинската армия", се казва в съобщение, цитирано от информационните агенции.

"Приоритетът на Amnesty International в този и всеки друг конфликт е да гарантира защитата на цивилните. Това беше единствената ни цел при публикуването на последното ни разследване. Оставаме напълно на позицията, подкрепяща нашите констатации, но съжаляваме за причинената болка."

Володимир Зеленски: Amnesty International слага знак на равенство между нападатели и жертви

Володимир Зеленски: Amnesty International слага знак на равенство между нападатели и жертви

Според украински източници руски военни части са предприели настъпателна операция в посока Бахмут и Авдиевка в района на Донецк.

Тактиките, при които се създават бази и се разполагат оборудване и оръжия в жилищни райони, включително училища и болници, нарушават международното хуманитарно право, като превръщат цивилни цели във военни, се казва в доклада.

Там също така се подчертава, че практиката на украинската армия да поставя военни цели в населените райони по никакъв начин не оправдава безразборните руски атаки, включително тези с използване на международно забранени боеприпаси.

В неделя правозащитници за пореден път повториха своята теза.

"(Този доклад) не означава, че Amnesty International държи украинските сили отговорни за нарушения, извършени от руските сили, или че украинските военни не предприемат адекватни предпазни мерки в други части на страната", се казва в доклада. "Трябва да бъдем кристално ясни: нищо от действията на украинската армия, които сме документирали, по никакъв начин не оправдава нарушенията на Русия."

Въпреки това, обясненията, предоставени от Amnesty International, едва ли ще задоволят нейните критици. Британският Sunday Times в редакционна статия отбелязва, че осъждането на руската инвазия е "напразен опит" на правозащитната организация да отклони критиките от себе си.

"Украинските сили", се казва в статията, "са базирани в жилищни райони, защото са атакувани от руски войски. Това е типичен метод на руските военни, това е, което направиха в Чечня, Сирия и сега в Украйна."

Посланикът на САЩ в Украйна Бриджит Бринк написа в "Туитър", че след 163 дни неоправдана война, подклаждана от Кремъл, "трябва да бъде абсолютно ясно на всички, че опасността за украинците идва от Русия, от бруталността на нейните сили и безмилостния обстрел на градове в цялата страна ".

Освен това някои експерти не са напълно съгласни със заключенията на правозащитниците. Стивън Хейнс, професор по международно право в Университета Гринуич в Лондон, е автор на насоки за използване на училища и университети по време на конфликт. Тези правила, макар и да не са задължителни, са одобрени от 100 държави, включително Украйна.

В интервю за Guardian Хеймс отбеляза, че твърденията, че Украйна ги е нарушила, далеч не са ясни.

"Използването на училища (по време на военни действия), ако те не се използват по предназначение в този момент, не винаги е незаконно. Ясно е, че ситуацията в Украйна е изключителна, така че далеч не е сигурно, че украинската армия е нарушавала правилата", каза той. 

В същото време професор Хейнс призна, че в идеалния случай сградите, в които се помещават военни съоръжения и армейски части, трябва да бъдат разположени възможно най-далеч от жилищните райони, но добави, че естеството на руската инвазия означава, че войната в градовете е неизбежна.

Междувременно Джак Уотлинг, експерт от Британския кралски съвместен институт за отбранителни изследвания, каза, че докладът на Amnesty показва, че нейните служители "не напълно разбират" как се провеждат военни операции и че "отправят обвинения, без да предоставят подкрепящи доказателства".

Докладът заключава, че украинските сили са имали други възможности за разполагане на военни части по-далеч от жилищните райони, но не дава примери.

"Украинските войски не нарушават нищо. Те са базирани на територията, която им е наредено да защитават, а не в някаква произволна зона в близката гора, където могат лесно да бъдат заобиколени", написа Уотлинг в "Туитър".

Amnesty: Бомбите по театъра в Мариупол са военно престъпление

Amnesty: Бомбите по театъра в Мариупол са военно престъпление

Нападението на 16 март 2022 г. е извършено съзнателно