След като Amnesty International публикува доклад, обвиняващ Украйна, че застрашава цивилни, като разполага войски в жилищни райони, украинският президент Володимир Зеленски рязко отрече обвиненията.

Според него правозащитниците се опитват "да прехвърлят отговорността от нападателя върху жертвата".

Той за пореден път подчерта, че войната, водена от Русия, е "неоправдана, агресивна и терористична".

По думите му не може да се толерира доклад, в който между жертвата и нападателя се поставя знак на равенство. Това означава, че извършеното от агресора се игнорира.

Според украински източници руски военни части са предприели настъпателна операция в посока Бахмут и Авдиевка в района на Донецк.

Те се опитват да превземат градовете Соледар и Бахмут и да разширят контрола си в района западно от Донецк. Градовете Соледар и Бахмут са част от украинската отбранителна линия източно от големите градове Славянск и Краматорск. Преди войната там са живели повече от половин милион души.

В град Николаев близо до фронта в южната част на страната беше въведен полицейски час от петък вечерта до понеделник сутринта, като мярка срещу така наречените руски колаборационисти. Областният управител на Николаев обяви, че органите на реда извършват непрекъснато проверки в различни части на града.

Днес руските и украинските власти взаимно се обвиниха, че атакуват Запорожката атомна електроцентрала в Южна Украйна. Според руски сили, разположени в региона, по електроцентралата е бил открит украински артилерийски огън.

От своя страна - от украинската държавна ядрена агенция "Енергоатом" са категорични, че руските сили са стреляли по електропровод с високо напрежение.

Според западни наблюдатели, цитирани от немски медии, руските войски използват атомната електроцентрала като защитен щит.

Първоначално тази информация бе обявена от американския държавен секретар Антъни Блинкън. По-късно думите му бяха потвърдени от британските тайни служби.

Появи се информация, че Русия се опитва да възстанови опустошените от войната градове в окупираните територии с помощта на приятелски държави. Порталът "zerkalo.io", регистриран в Беларус, съобщи, че в Минск руска компания търси строителни работници за възстановяване на училище в Мариупол, разрушено от военните действия.

В "Daily NK" бе публикувано съобщение, че севернокорейското правителство възнамерява да изпрати в Донбас над 1000 работници, които в момента се намират в Русия, именно с цел да помогнат при възстановителните работи в града.