Ангел Димитров, съпредседател на смесената мултидисциплинарна експертна комисия по образователни и исторически въпроси на България и Република Северна Македония (РСМ), изстреля мощна пропагандна ракета по Скопие, Вашингтон, Брюксел и снаряд на прилично разстояние от своя премиер Кирил Петков, като предупреждение да внимава какво прави. Така започва статия на скопския журналист Ерол Ризаов за македонската редакция на Дойче Веле. Представяме материала му без редакторска намеса, като уточняваме, че изразените в нея позиции принадлежат на техния автор.

Тези коментари идват следа като Димитров в анализ за L'Europeo, публикуван в българските медии, предупреждава САЩ, ЕС, съюзниците от НАТО и българското правителство. Там той наред с много неща пише, че Северна Македония може да бъде руският троянски кон, ако стане член на ЕС, без да приеме българските условия за историческото минало. Защото, както пише Ангел Димитров, "няма светло бъдеще без ясно минало и не може безкрайно да има нови начала".

Съпредседателят на българо-македонската историческа комисия и бивш посланик на България в Скопие Ангел Димитров пише: "От такава гледна точка Европейският съюз и САЩ разбират ли, че като критикуват само България, всъщност реабилитират Коминтерна, руските и сръбските интереси, Сталин и Тито и онова идеологическо наследство, което е абсурдно отдалечено от научната прецизност, политическа коректност и европейски ценности? И че една държавност, която е генетично свързана със Сърбия и Русия, не може и не иска да им обърне гръб? В този контекст намеците, че позицията на България е в тяхна услуга, са абсурдни, защото България категорично подкрепи евроатлантическата интеграция на Република Северна Македония, за да й помогне да излезе от старата югославска комунистическа орбита. А иначе Москва няма нищо против европейската интеграция на Белград и Скопие, защото - предвид свързващото ги политическо наследство - те ще бъдат така необходимите "троянски коне" в Европейския съюз".

Петър Стоянович: Северна Македония е случайно създадена държава, нация и език

Петър Стоянович: Северна Македония е случайно създадена държава, нация и език

Българския политически елит да има единна позиция към Македония, настоява историкът

"Нека няма недоразумения - пише Ерол Ризаов - това не го казва руският президент Владимир Путин, обсебен от историята за Украйна. Това го казва българският историк и съпредседател на историческата комисия Ангел Димитров. Явно все още му липсва полкът на бившия министър на отбраната на България Красимир Каракачанов и да започне инвазията в С. Македония, като събори паметниците, белязали не само зверствата на "българския фашистки окупатор, но и тези, които символизират иредентизма, т.е. които свързват цялата географска област Македония с Република Северна Македония, въпреки че този въпрос е решен с Гърция, но е добре да се обърне внимание на ситуацията, която с България не е решена по същия начин, тъй като "Гоце Делчев и Даме Груев яздят коне в костюми на скопския площад, а на паметниците няма надпис, че са българи."

Потомък на Гоце Делчев: Ако лекарите работят като македонските историчари, жив човек нямаше да има

Потомък на Гоце Делчев: Ако лекарите работят като македонските историчари, жив човек нямаше да има

Т. нар. "мултиперспективност" е фалшификация на историята, категоричен е Христо Христов

Македонският журналист продължава: "Предсказанията на Димитров като гадател, отправени към Америка, съюзниците от ЕС и НАТО, за опасността Македония да бъде руски троянски кон като бъдещ член на ЕС, "превъзхождат всички мъглявини и глупости, изказвани и писани, след като българското вето бе наложено и затвори вратите за Македония, за да не започне преговори с ЕС". "За да бъде по-убедителен в прогнозите си, Димитров поставя Македония заедно със Сърбия като руски васали."

"Така най-накрая разбрахме, че Македония, поставена в списъка на враждебните на Русия държави, е просто разузнавателен трик, защото всъщност след като влезе в ЕС, тя ще бъде руският представител в Брюксел. Ако беше някой от редовните "български македонци", може само да се махне с ръка за такива ясновидци ала баба Ванга, но за публична изява на съпредседател на съвместна историческа комисия трябва да е имало сериозна причина, защото зад толкова груба заплаха и клевета към съседната държава, казана от човек, който "много искаше да види Македония като член на ЕС", трябва да има голяма причина и силни мотиви "да загуби здравия разум и да събори малкото, което беше изградено в Комисията, която пише история за ученици".

"Добре, че Димитров и България, както той казва, много искат да видят Македония като редовен член на ЕС. Представете си, че не го искаха така, както Русия не иска да види Украйна в НАТО и ЕС! Тази добра воля заради голямата любов на България е заради НАТО. Можете ли да познаете какво би се случило, ако македонският съпредседател или един от членовете на същата историческа комисия се появи в някое издание, предупреждавайки Америка и ЕС, че България, най-верният съюзник на Съветския съюз и бивш член на Варшавския договор, никога не е спирала да бъде руският човек в ЕС и НАТО. Разбира се, нито един уважаващ се политик в Македония не е изричал подобни глупости," пише Ризаов 

Македонският журналист продължава: "Притеснението на Димитров не идва от твърдата позиция на Македония в преговорите с България относно особеностите на идентичността и македонския език, нито заради подкрепата на членовете на ЕС и НАТО да не се правят ревизии на историята и само заради "мания по историята". Това са вече известни неща и в това няма нищо ново, защото се случиха и в неговата страна, където се топи големия айсберг в полза на прагматичната политика на премиера Кирил Петков и нарастващия брой на разумни предупреждения и публични изяви на много интелектуалци там, противопоставящи се на политиката на България, която се превръща в най-голямата спирачка, блокираща европейското бъдеще на своя съсед, криейки се зад аргументите, че много иска Македония да стане възможно най-скоро демократична държава по примера на Западна Европа, уж като България."

"Когато не водят на никъде в свободния свят ревизиите на историята са неприемливи. В сянката на руската инвазия в Украйна се подхвърли новата доктрина за опасността от проруска и просръбска Македония, ако един ден стане член на ЕС. Холивуд трудно може да режисира такъв шпионски трилър," пише Ризаов. Според него това е "много плитка и лесна за четене пародия за способността на македонските политици и разузнавателни служби да сключат тайна сделка с Русия в ущърб на Европейския съюз, Америка и НАТО.