Следващата година ще бъде решаваща във войната на Русия срещу Украйна, каза в понеделник ръководителят на кабинета на украинския президент Володимир Зеленски Андрий Йермак, призовавайки за нови санкции срещу Русия.

Той също така каза, че са необходими повече оръжейни системи за укрепване на противовъздушната отбрана на Украйна преди зимата, когато се очаква Русия отново да започне да атакува гражданската енергийна инфраструктура.

"Повратната точка във войната наближава", Bloomberg цитира Андрий Йермак по време на събитие в института Хъдсън във Вашингтон в понеделник вечерта. "Следващата година ще бъде решаваща."

Ръководителят на кабинета на Зеленски каза още, че контранастъплението на Киев продължава и че украинските военни са се закрепили на левия бряг на Днепър.

Украйна все по-трудно осигурява финансова помощ от партньори

Украйна все по-трудно осигурява финансова помощ от партньори

Заради вътрешни проблеми, или войната в Израел

Както отбелязва Bloomberg, оценката на Йермак звучи много по-оптимистично от позицията на главнокомандващия на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни, който нарече ситуацията на фронта безизходна в сензационно интервю за Economist, публикувано преди две седмици.

Визитата на Йермак в Съединените щати се провежда на фона на спорове в Конгреса и Сената за нов транш от помощ за Украйна.

Миналата седмица говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби заяви, че от общата сума на средствата, предоставени на Украйна от началото на войната, която е над 60 милиарда долара, около 96% вече са изразходвани.

Economist: На Запад вярват, че войната в Украйна ще се проточи още пет години

Economist: На Запад вярват, че войната в Украйна ще се проточи още пет години

Като се има предвид, че нито Русия, нито Украйна са готови да се предадат