Британският премиер Гордън Браун заяви, че Лондон няма да се извинява на Русия за изгонването на четирима нейни дипломати в отговор на отказа да предаде на британското правосъдие Андрей Луговой, предаде Би Би Си.

Припомняме, бизнесменът Луговой беше обвинен в убийството на бившия служител на руските секретни служби Сергей Литвиненко.   

Освен това, в реч пред Камарата на общините британският външен министър Дейвид Милибанд заяви, че Великобритания ще продължи да моли за екстрадирането на Луговой трети страни, които той евентуално би посетил.   

Ответните мерки на Великобритания включват и прекратяване на преговорите по облекчаване на визовия режим за руски граждани.   

„Британското правителство не искаше да се стигне до такава ситуация,

но нямаме избор, длъжни сме да търсим изход от нея. Русия има пълното право да бъде пълноценен и уважаван член на международната общност, но това право налага и определени задължения." - коментира Милибанд.

Руското външно министерство нарече британската позиция аморална. Според руската страна тя ще предизвика сериозни последствия за руско-британските отношения.