Англия започва да отменя COVID ограниченията. Това обяви британският премиер Борис Джонсън, цитиран от "Ройтерс".

В парламента той заяви, че британците трябва да свикнат да живеят с коронавируса. Обединеното кралство беше първата страна в света, приложила одобрена ваксина, както и първата европейска нация, в която половината от населението получи поне една доза ваксина, каза той в словото си.  93% от лицата на възраст 70 и повече години са с бустерна доза ваксина.

Пандемията все още не е приключила, но ние вече преминахме пика на вълната от варианта Омикрон, като случаите намаляват, а хоспитализациите в Англия сега са по-малко от 10 000 и продължават да намаляват. Връзката между инфекцията и тежкото заболяване е значително отслабена, каза още той.

Първо ще бъдат премахнати всички останали вътрешни ограничения, разкри Джонсън детайли от плана. От този четвъртък, 24 февруари, ще се прекрати законовото изискване за самоизолация след положителен тест.

Ще се прекрати и проследяването на контактни лица и напълно ваксинирани близки контакти, както и лица на възраст под 18 години няма да бъдат тествани ежедневно в продължение на седем дни.

Много съпартийци на Джонсън от Консервативната партия настояха за сваляне на мерките покрай недоволството от разкритията за ковид партитата на "Даунинг стрийт", когато за британците подобни събирания не бяха разрешени. Тези разкрития разклатиха и поста на самия Джонсън, също присъствал на някои от партитата.

На премиера се наложи да даде писмени обяснения на лондонската полиция, която провежда разследване. Въпреки призивите за оставка, Джонсън обяви намерение да остане на поста. Оставки подадоха негови сътрудници.

Борис Джонсън окуражавал петъчни партита на служителите си в локдауните

Борис Джонсън окуражавал петъчни партита на служителите си в локдауните

Той присъствал на част от събиранията

Тези намерения за облекчаване обаче се сблъскаха и с несъгласие сред британските управляващи. Ейре, Уелс и Шотландия имат право на собствени решения по тези въпроси. Но средствата, която трябва да похарчат за тестване, са свързани с решения, взети от правителството на Обединеното кралство.

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън даде да се разбере, че не е съгласна с плана за облекчаване.

"Да се ​​позволи премахването на тестването, провеждано през последните 2 години, би било непростима небрежност, предвид продължаващите рискове", написа в Twitter Стърджън.

Безплатното масово тестване за COVID-19 ще приключи в Англия на 1 април. То ще продължи да бъде достъпно за най-уязвимите и може да бъде платено за други, които се нуждаят от тестовете.

"От 1 април, когато зимата свърши и вирусът ще се разпространява по-малко лесно, ще прекратим безплатните симптоматични и асимптоматични тестове за широката общественост", заявиДжонсън пред парламента.

81% от пълнолетните лица вече са получили бустерни дози ваксини за COVID в Англия. Програмата за ваксинация ще бъде разширена допълнително, като на хората над 75 години, настанените в старчески домове и на  имунокомпрометираните лица ще бъде предложена бустерна доза ваксина. Съветниците по ваксините вече обявиха, че очакват по-късно тази година да се осъществи допълнителна програма за усилване.

Кралица Елизабет II е с COVID-19

Кралица Елизабет II е с COVID-19

Към момента тя е с леки симптоми

Припомня се, че това идва ден, след като стана ясно, че кралица Елизабет е дала положителна проба за вируса и има леки симптоми.