В доклад на Камарата на лордовете в британския парламент се препоръчва на страните от Европейския съюз да имат по-твърда позиция по отношение на Москва.

Руската вътрешна политика се характеризира с нетърпимост, която не е позната на Запад, а външната политика става все по-агресивна и провокационна.

Подобряване е малко вероятно, а и руската политика не е в състояние на равновесие заради встъпването в длъжност на новия президент, се посочва в доклада със заглавие „Европейският съюз и Русия".

Докладът на Комитета по европейски въпроси в Камарата на лордовете излиза точно една година след като Великобритания повдигна обвинения срещу бившия сътрудник на руските тайни служби Андрей Луговой, припомня БиБиСи.

Обвинението е за съпричастност към убийството на Александър Литвиненко, също бивш сътрудник. Към момента Русия отказва категорично екстрадация на Луговой.

Докладът посочва, че може да се постави сериозни въпросът доколко руските власти се придържат към принципа „върховенство на закона". Английските парламентаристи определят като „неприемливо" решението за затваряне на Британския съвет в Русия от началото на тази година.

Тази стъпка е част от по-широката стратегия на Москва да окаже влияние над ЕС и в частност над Великобритания, за това да отстъпят от свои позиции по други въпроси.

Авторите на доклада настояват, че страните от Европейският съюз трябва да формират единен фронт и да се противопоставят в по-голяма степен на Русия.

„Трябва да се използва трезв и несантиментален подход", се посочва в доклада на Камарата на лордовете.

Това не означава стремеж Русия да бъде изолирана или да бъде изключено от Г8, както предлага Джон Маккейн, кандидат президент за САЩ от републиканската партия.

През ноември миналата година Комитетът по външна политика на долната камара на английския парламент публикува аналогичен доклад, с който Русия бе критикувана за отстъпление от принципите на демокрация.
Текстът съвпадна по време с кампанията за президентските избори и провеждането на парламентарните избори в Русия.