Турски депутат от арменски произход твърди, че турски наемни убийци подготвят атентати срещу опозиционери, живеещи в Германия, съобщава Дойче веле.
Какви информации има по този въпрос?

Турски журналисти писатели и преподаватели, които по време на управлението на Ердогановата Партия на справедливостта и развитието (ПСР)са избягали в Европа, и най-вече в Германия, биха могли да станат жертва на организирани от Турция атентати. Това заяви арменският депутат от прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН) Гаро Пайлан. "От различни източници получих информации, че турски наемни убийци подготвят атаки в Европа и са изготвени списъци с имена на потенциални жертви", каза той преди няколко дни на пресконференция в турския парламент. По-късно депутатът повтори това и пред ДВ като уточни, че е получил информациите от чужда тайна служба. "Мога да кажа, че тези информации са надеждно проверени", добави Пайлан.

По неговите думи, вече имало заплахи срещу конкретни лица, най-вече в Германия, но също и в други европейски страни, на които поради това вече им била зачислена охрана. "В този списък има конкретни имена. Предполага се, че списъкът ще се окаже доста по-дълъг", каза Пайлан.

Той разкритикува депутата от управляващата ПСР Метин Кюлюнк заради предполагаемите му връзки с действащата в Германия ултранационалистическа рокерска банда "Osmanen Germania". Неотдавна прокуратурата в Щутгарт повдигна обвинения срещу 8 предполагаеми нейни членове за опит за убийство.

Властите в Германия са уведомени

Пайлан твърди, че в опасност се намират не само представители на турската опозиция, но и на някои религиозни малцинства като например алевитите и арменците. Йълмаз Кахраман от Федерацията на алевитските съюзи в Германия заяви, че и тяхната общност разполага с информации, получени по различни канали, според които, нейни представители можели да станат жертва на атентати. Затова било информирано германското вътрешно министерство, което се е задължило да провери сигналите.

Кахраман припомня, че и преди е имало нападения срещу религиозни храмове на алевитската общност в Германия - например в провинциите Баден-Вюртемберг и Северен Рейн-Вестфалия. Макар тези посегателства също да са били докладвани на органите на реда, досега няма задържани извършители.

Алевитите се различават от сунитите най-вече по това, че тълкуват исляма доста по-умерено. Те например не спазват строг пост по време на Рамазана и не се молят в джамии, а в специални молитвени домове. Предполага се, че около 13 процента от живеещите в Германия мюсюлмани са алевити.

"Сериозна заплаха"

След неуспешния опит за преврат в Турция, извършен на 15 юли 2016 година, хиляди турски граждани, след които и много хора от академичните среди и журналисти, бяха принудени да напуснат страната и потърсиха убежище в Германия.

Арменският журналист Хайко Багдат е един от тях. Той твърди, че познава информациите на тайните служби, за които говори Пайлан, и добавя, че заплахата е доста сериозна. По думите му, "Турция трябва да направи всичко възможно, за да защити своите граждани".

Представители на германските органи за сигурност заявиха пред ДВ, че ще извършат допълнителни проверки на всички сигнали за подготвяни атентати, които са им известни в тази връзка. В тяхно писмено становище се посочва, че властите знаят за съществуващата ситуация на заплаха и че се отнасят към нея с необходимата сериозност. Подробности относно предприетите мерки за защита обаче не могат да бъдат съобщени, се уточнява в информацията.