Властите в турската столица Анкара са забранили публичните събирания и митинги до края на ноември. Причината е, че са получили разузнавателна информация, че екстремисти планират нападения в града, който бе атакуван с бомби през изминалата година.

Заповедта е обявена от офиса на губернатора в Анкара, съобщава "Ройтерс".

"Ислямска държава" и кюрдски бунтовници са извършвали атаки в столицата. Този месец двама предполагаеми членове на Кюрдската работническа партия, за които се смята, че планирали атака с кола бомба, се самовзривиха по време на полицейска операция в Анкара.

"Въз основа на разузнавателна информация, получена от нашия губернатор, бе установено, че нелегални терористични групи целят да извършат атаки в нашата провинция и са направили някои подготовки", се казва в съобщението на интернет сайта на офиса на губернатора.

Допълва се, че имало страхове, че обществените събирания и протести в провинция Анкара, обхващаща столицата и заобикалящите я градове, са били цел на екстремистите.

Забраната ще остане в сила до 30 ноември по закона за извънредното положение. Извънредното положение в страната бе въведено след опита за преврат от 15 юли.

Преди година над 100 души бяха убити при самоубийствен атентат на жп гарата в града. За терора се обвинява "Ислямска държава".