Новият лидер на Австралия обеща да поведе страната в нова посока с голяма промяна в политиката за климата, информира Би Би Си.

Антъни Албанезе, който спечели изборите в събота с опозиционната лявоцентристка Лейбъристка партия, заяви, че Австралия може да се превърне в суперсила на възобновяема енергия.

Той трябва да положи клетва като премиер в понеделник, но не е ясно дали партията му ще има мнозинство в парламента.

Изменението на климата беше основна грижа за избирателите след три години на рекордни пожари и наводнения.

Напускащият премиер Скот Морисън, лидер на свалена либерално-национална коалиция, благодари за "чудото на австралийския народ", след като отстъпи.

Новият австралийски премиер иска да обедини страната

Новият австралийски премиер иска да обедини страната

Антъни Албанезе постигна победа на изборите след девет години в опозиция

Преброяването на гласовете все още продължава и не е ясно дали лейбъристите могат да получат 76 места, за да осигурят мнозинство в 151-членната долна камара на парламента.

Говорейки пред Би Би Си малко след изборната си победа, 59-годишният Албанезе каза: "Сега имаме възможност да сложим край на климатичните войни в Австралия.

"Австралийският бизнес знае, че добрите действия по отношение на изменението на климата са добри за работните места и са полезни за нашата икономика, и аз искам да се присъединя към глобалните усилия."

Г-н Албанезе, който ще оглави първото лейбъристко правителство на Австралия от почти десетилетие, също обеща да приеме по-амбициозни цели за емисиите.

Въпреки това досега той отказва призивите за постепенно прекратяване на употребата на въглища или за блокиране на откриването на нови въглищни мини.

Един от най-дългогодишните политици в Австралия, г-н Албанезе беше за кратко като вицепремиер на Кевин Ръд през 2013 г. и дълго време беше любимец на лявото крило на неговата партия. Откакто стана опозиционен лидер през 2019 г., той се позиционира повече към центъра.

Премиерът на Австралия призна поражение на изборите

Премиерът на Австралия призна поражение на изборите

Скот Морисън обяви, че се оттегля като лидер на либералната партия