Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън изрази надежда, че новоизбраният лидер на Хамас Яхия Синвар има пълната власт да гарантира постигането на споразумение за прекратяване на войната с Израел в Газа, предаде "Асошиейтед прес".

Припомняме, че палестинската въоръжена групировка избра Синвар за свой политически лидер във вторник. При обявяването му той бе представен като организатор на атаките от 7 октомври срещу Израел. Синвар поема поста, след като Исмаил Хания беше убит на 31 юли в Иран при предполагаем израелски удар.

Последва повишаване на напрежението в региона -  Иран обвини Израел и го предупреди да очаква отмъщение. Също миналата седмица Израел уби висш командир на "Хизбула" в Ливан, което още повече напрегна обстановката в Близкия изток.

Това накара президентът на САЩ Джо Байдън да разговаря с египетския си колега Абдел Фатах Сиси, изразявайки надежда да бъде постигнато споразумение за прекратяване на огъня, което да успокои напрежението в Близкия изток.

Блинкън: САЩ не са замесени в убийството на Исмаил Хания

Блинкън: САЩ не са замесени в убийството на Исмаил Хания

Той отказа да спекулира с евентуалните последствия от смъртта на лидера

В същото време израелският премиер Бенямин Нетаняху обяви през уикенда, че Израел вече води война на много фронтове, имайки предвид Иран и неговите поддръжници.

WP: Израел известил САЩ, че е убил Исмаил Хания

WP: Израел известил САЩ, че е убил Исмаил Хания

Ново развитие на казуса

В същото време Газа е изправена пред тежка хуманитарна криза, като Израел е наложил ограничения върху достъпа на бедстващите цивилни до жизненоважни медицински, хранителни и други доставки. Министерството на здравеопазването на палестинската автономия съобщава, че загиналите в ивицата Газа от началото на войната са близо 40 000 души.