Арабските страни с внимателен оптимизъм изслушаха речта на американския президент Барак Обама от днес в рамките на посещението му в Египет, коментира агенция Новости.

Генералният секретар на Лигата на арабските държави Амр Муса заяви след това, че речта на президента е „основа за позитивно сътрудничество" между мюсюлманските страни и САЩ.

"Аз виждам в речта на Барак Обама новия подход в отношенията с мюсюлманските страни, допълва Муса и изразява надежда в бъдеще политиката на САЩ към Близкия изток да бъде „по-балансирана".

Главният мюфтия на Египет Али Гумаа допълва в коментар, че речта на Обама дава нов старт в отношенията, но „мюсюлманският свят очаква действия по пътя на диалога между цивилизациите"

Официалният представител на Палестинската автономия Набил Абу Рудейн отбелязва, че Барак Обама е припомнил страданията на палестинския народ и независимата палестинска държава.

„Ние считаме, че Израел е длъжен с цялата сериозност да се отнесе към това, което каза днес Обама", посочва Набил Абу Рудейн, като наблюга на искането на американския президент Израел да прекрати строителството на еврейски селища.

"За първи път американски президент говори за исляма и ислямския свят и се стреми за измени посоката", коментира от своя страна главният секретар на Ислямска конференция Екмеледин Ихсаноглу.