Иракският журналист, който беше хвърлен в затвора за хвърлена обувка срещу Джордж Буш, отново беше арестуван при първото си посещение на страната като свободен човек, предаде АП. Мунтадар ал-Зеиди възнамеряваше да се присъедини към утрешните масови протести, които са с популярното вече название „Ден на гнева".

Според очевидци ал-Зейди посетил джамия в сунитския квартал Азамия в Багдад, след което в района на близкото гробище военен командир и войници го спрели. Те поискали от него да дойде с тях за разпит, като журналистът не им се подчинил и бил вкаран на сила в паркиран „Хамър". От коалиционните сили не коментираха по какъв повод ал-Зейди е бил арестуван.

Той излежа 9-месечна присъда за нападение от 2008г., когато по време на пресконференция нарече тогавашния американски президент Джордж Буш „куче" и го замери с обувка. Ал-Зейди заяви след освобождаването си, че три месеца е бил в изолатор, а по време на разпитите е бил пребиван и са го измъчвали с ток.

Журналистът, който се превърна в изключително популярна фигура в целия арабски свят, се премести в Ливан след излежаването на присъдата си и в момента съди в Швейцария иракския премиер Нури ал-Малики, който стоеше до Буш по време на знаменитата пресконференция. При завръщането си в Ирак той беше посрещнат от сънародниците си като герой.

Утрешният „Ден на гнева" ще премине в искания за по-добро държавно обслужване, повече грижи за вдовиците и сираците, както и за спазване на човешките права.