Кметът на източния либийски град Дерна беше задържан заедно с други длъжностни лица по подозрение в лошо управление и небрежност при срутването на язовири, които наводниха града преди две седмици, съобщи в понеделник канцеларията на главния прокурор на Либия.

Службата на главния прокурор, базирана в столицата Триполи, каза, че е издала заповеди за задържане на осем местни служители заради срутването на язовири по време на буря, която помете цели квартали в морето, убивайки хиляди.

Сред задържаните са кметът и длъжностно лице, отговарящо за водните ресурси.

Гневни жители обвиняват властите за срутването на язовирите, които бяха построени, за да задържат потока в сезонното речно корито, преминаващо през града.

Договорът от 2007 г. за ремонт на язовирите така и не беше завършен на фона на гражданската война, която започна с подкрепеното от НАТО въстание, което свали Муамар Кадафи през 2011 г. Дерна беше контролирана до 2019 г. от бойци от редица групировки, включително Ислямска държава.

Миналата седмица демонстранти подпалиха дома на кмета Абдулменам ал-Гаити, а администрацията в източната част на страната заяви, че той е отстранен и целият градски съвет е уволнен.

Потвърдено е, че хиляди хора са загинали от наводненията, а хиляди други все още са в неизвестност, като цели сгради са отнесени в морето. Международните спасителни екипи продължават усилията си.

Наводненията и спасителните дейности също разкриха търкания между централното правителство и съперничеща администрация, която контролира източната част на страната и не признава властите в Триполи.

Властите се опитват да се справят с народния гняв след наводненията в Либия

Властите се опитват да се справят с народния гняв след наводненията в Либия

Кметът и целият градски съвет са отстранени от длъжност