Смята се, че около 20 000 души са загинали при наводнения в Либия, според местен служител, цитиран от Би Би Си.

Катастрофални наводнения заляха източната част на страната в неделя. Кметът на пристанищния град Дерна каза пред саудитската телевизия "Ал Арабия", че смята, че 18 000 до 20 000 са загинали, след като два язовира се спукаха, освобождавайки цунами от вода, заляла  спящите хора през нощта.

Неговите данни се основават на броя на общностите, унищожени от наводненията, каза той пред канала. Неоткритите тела остават под развалините или в морето, което увеличава риска от епидемии

Междувременно конкурентни правителства в Либия поискаха международна помощ.

Турският "Червен полумесец" сравни Дерна "със земетресение". Заместник-директорът Ибрахим Озер каза пред Би Би Си, че щетите изглеждат като причинени от земетресение.

"Бил съм при много бедствия, включително наводнения, горски пожари и земетресения, но това е доста различно", каза той. "Бурята удари града доста силно."

ООН предупреди за опасност от болести от замърсена вода в Либия.

Йенс Лаерке, говорител на Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси, каза пред Би Би Си, че системата от кладенци за вода е била замърсена.

"Хората трябва да пият и ако започнат да пият замърсена вода, можем да видим вторична вълна от болести и смърт, ако не успеем да се справим с този проблем."

5000 потвърдени жертви от наводненията в Либия

5000 потвърдени жертви от наводненията в Либия

Преброени 1700 тела и че още 500 са били погребани в друга част на града