Жената, обвинена в убийството на руския военен блогър Владлен Татарски, заяви, че "безумно съжалява" за доставката на бомбата, но че не е знаела истинското съдържание на пакета, който му е подала в кафене в Санкт Петербург преди месец, съобщава "Ройтерс".

Към момента Дария Трепова е в ареста в Москва по обвинения в тероризъм и сътрудничество с украинските специални служби за убийството на Максим Фомин, който водеше популярен военен блог под псевдонима Владлен Татарски.

"Повече от всичко искам да умра", заяви 26-годишната жена в интервю за новинарския канал "Ротонда" в Санкт Петербург.

"Повтарям събитията отново и отново в главата си... Защо просто повярвах, че няма нищо опасно в пакета, който бях помолена да доставя?", пита се тя.

ISW: Кой уби Владлен Татарски - Киев или Москва

ISW: Кой уби Владлен Татарски - Киев или Москва

Първото подобно убийство в Русия от началото на войната в Украйна

"Най-непоносимото е, че убиха човек с моите ръце и осакатиха десетки. Винаги съм била против насилието".

Трепова не разкри кой я е помолил да предаде пакета - бюст на Татарски, пълен с експлозиви - на блогъра, докато той бе на среща с други поддръжници на войната.

Трепова разказа, че си е написала писмо в затвора, за да се самоубеди, че не трябва да посяга на живота си.

"Безумно съжалявам за случилото се. Моля се за здравето на ранените и ще се опитам да организирам събиране на средства, за да помогнем за възстановяването на пострадалите от трагедията", заяви тя.

В затвора Лефортово, който често се използва за лица, заподозрени в шпионаж и други тежки престъпления, Трепова посочи, че е била посетена три или четири пъти от следователи, но все още не ѝ е било позволено да се види с адвокат.

Русия обвини в тероризъм задържаната за убийството на Татарски

Русия обвини в тероризъм задържаната за убийството на Татарски

Според прокуратурата тя е действала по инструкции от хора, работещи от името на Украйна