Премиерът на Армения Никол Пашинян, президентът на Азербайджан Илхам Алиев и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел се споразумяха за началото на работата на армено-азербайджанската комисия за определяне на границата на среща в Брюксел в неделя.

Това съобщиха от пресслужбата на арменското правителство.

Това беше третата среща лице в лице между президента на Азербайджан и министър-председателя на Армения в Брюксел.

Отбелязва се, че на срещата страните са обсъдили подготовката на преговорния процес за уреждане на отношенията между Армения и Азербайджан, както и въпроси, свързани с уреждането на проблема с Нагорни Карабах.

Хиляди искат отставката на Пашинян на протест в Армения

Хиляди искат отставката на Пашинян на протест в Армения

Демонстрациите продължават от април насам

"Беше постигнато споразумение за продължаване на тристранните срещи, като се планира провеждането на такава среща през юли или август", отбелязаха още от пресслужбата на арменското правителство.

Припомняме, че срещата се проведе на фона на протести в Армения и искания за оставка на Пашинян.

От 17 април в Ереван се провеждат антиправителствени акции, шествия и митинги, организирани от опозицията.

Новата вълна от протести в Армения започна след речта на Пашинян в парламента, в коята той предложи "снижаване на летвата за статута на Карабах" и се изказа в подкрепа на подписването на мирно споразумение с Азербайджан.

Армения и Азербайджан са в десетилетен спор за сепаратисткия регион Нагорни Карабах, който се намира в рамките на Азербайджан, но е под контрола на етнически арменски сили, подкрепени от Армения след края на сепаратистката война там през 1994 г.

Москва посредничи на мирното споразумение от ноември 2020 г. за прекратяване на шестседмичните боеве от есента на 2020 година, по време на които бяха убити над 6600 души. Примирието с посредничеството на Русия позволи на Азербайджан да си върне контрола над големи части от Нагорни Карабах и околните райони, контролирани от подкрепяните от Армения сепаратисти.

Напрежението по общата граница нараства от май миналата година, когато Армения протестира срещу това, което определи като нахлуване на азербайджански войски на нейна територия. Азербайджан настоя, че техни войници са били разположени на територия, която смята за своя територия, в райони, където границата все още не е демаркирана. Периодично по тази граница избухват сблъсъци.

250 задържани на демонстрациите в Армения

250 задържани на демонстрациите в Армения

Искания за оставка на премиера и борба за Нагорни Карабах обединяват опозицията