Хиляди се събраха на протест в събота вечерта в арменската столица Ереван с искания за оставката на премиера Никол Пашинян.

Азербайджан иска скорошен старт по мирния договор с Армения

Азербайджан иска скорошен старт по мирния договор с Армения

Гледаме на този процес с голяма надежда и там няма нужда да губим време,

Опозицията на Армения съобщава за 40-хилядна демонстрация на своите поддръжници в Ереван.

"Според най-строги оценки, в момента над 40 000 души участват в митинга на Националното съпротивително движение в Ереван. Броят на протестиращите се допълва с нови участници", написа в "Телеграм" Армен Ашотян, заместник-председател на Републиканската партия, ръководена от бившия президент на Армения Серж Саркисян.

Той отбеляза, че "протестиращите настояват за незабавна оставка на нелегитимния премиер на Армения Никол Пашинян".

250 задържани на демонстрациите в Армения

250 задържани на демонстрациите в Армения

Искания за оставка на премиера и борба за Нагорни Карабах обединяват опозицията

От 17 април в Ереван се провеждат антиправителствени акции, шествия и митинги, организирани от опозицията.

Новата вълна от протести в Армения започна след речта на Пашинян в парламента, в коята той предложи "снижаване на летвата за статута на Карабах" и се изказа в подкрепа на подписването на мирно споразумение с Азербайджан.

Армения и Азербайджан са в десетилетен спор за сепаратисткия регион Нагорни Карабах, който се намира в рамките на Азербайджан, но е под контрола на етнически арменски сили, подкрепени от Армения след края на сепаратистката война там през 1994 г.

Москва посредничи на мирното споразумение от ноември 2020 г. за прекратяване на шестседмичните боеве от есента на 2020 година, по време на които бяха убити над 6600 души. Примирието с посредничеството на Русия позволи на Азербайджан да си върне контрола над големи части от Нагорни Карабах и околните райони, контролирани от подкрепяните от Армения сепаратисти.

Напрежението по общата граница нараства от май миналата година, когато Армения протестира срещу това, което определи като нахлуване на азербайджански войски на нейна територия. Азербайджан настоя, че техни войници са били разположени на територия, която смята за своя територия, в райони, където границата все още не е демаркирана. Периодично по тази граница избухват сблъсъци.

Опозицията блокира столицата на Армения

Опозицията блокира столицата на Армения

Настоява за оставката на премиера Никол Пашинян заради заявка за отстъпки на Карабах

Арменският премиер ще бъде на работно посещение в Брюксел в неделя. Според пресслужбата на правителството, Пашинян трябва да се срещне в Брюксел с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и президента на Азербайджан Илхам Алиев.

Пашинян ще проведе и двустранна среща с Мишел. Предишната тристранна среща се проведе в Брюксел на 6 април.