Арменските власти "нямат намерение или желание" да арестуват руския президент Владимир Путин по заповед на Международния наказателен съд (МНС), въпреки ратифицирането на Римския статут, каза заместник-председателят на арменския парламент Акоп Аршакян, цитиран от Руската служба на Би Би Си.

На 24 март Конституционният съд на Армения призна задълженията, заложени в Римския статут на Международния наказателен съд (МНС), за съответстващи на конституцията. Преди това тези задължения бяха ратифицирани от парламента на страната, което сега означава незабавното им влизане в сила.

Теоретично това означава, че по време на евентуално посещение в Армения руският президент Владимир Путин и детският омбудсман на Русия Мария Лвова-Белова може да бъдат задържани във връзка с издадена заповед на МНС за ареста им.

Въпреки това, Аршакян в интервюто с опростени думи, без директно да споменава нито Путин, нито МНС, посочи, че "решението на Конституционния съд не намира никого за виновен по никакъв въпрос и не изисква стъпки за арестуване на никого".

"Още днес подписахме споразумение с друга държава, според което Римският статут няма да засегне двустранните ни отношения. Такова споразумение може да има и с Русия. Но това е само един от вариантите. Има и други варианти. Едно нещо е ясно: чухме опасенията, изразени от Руската федерация, и смятам, че ще можем да гарантираме, че прилагането на по-нататъшния процес, свързан с Римския статут, няма да навреди на стратегическите отношения между Армения и Русия", каза той.

Международният наказателен съд издаде заповед за арест на Путин и Лвова-Белова на 17 март. В изявлението му се посочва, че те "се предполага, че са отговорни за военни престъпления, свързани с незаконното депортиране на население (деца) от окупираните територии на Украйна на територията на Руската федерация".

Унгария няма намерение да арестува Путин

Унгария няма намерение да арестува Путин

Въпреки заповедта за арест на съда в Хага

Припомняме, че Армения е съюзник на Русия в Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКБ), както и е член на Евразийския икономически съюз. На територията на страната има голяма действаща руска военна база, а руски сили трябва да гарантират мира в Нагорни Карабах. Същевременно у властите в Ереван остана горчив привкус от отказа на Москва да се застъпи за своя съюзник в конфликта с Азербайджан за Нагорни Карабах или поне да предостави по-модерни оръжия.

Премиерът на Армения Никол Пашинян, когато дойде на власт минаваше за прозападен лидер, но с времето той макар и неохотно се върна в орбитата на Москва. Пашинян посети Москва през месец март и се срещна с руския президент, след възникналото напрежение в Нагорни Карабах.

Премиерът на Армения критикува Организацията на договора за колективна сигурност

Премиерът на Армения критикува Организацията на договора за колективна сигурност

ОДКС се е провали да защити Армения на фона на противопоставянето й с Азербайджан за Нагорни Карабах