Арменските власти са се обърнали към Москва с призив да защити територията на държавата им от евентуално нападение от страна на азербайджанските войски. Това стана ясно от телевизионно изявление на Армен Григорян, секретар на Арменския съвет за сигурност, предаде ТАСС.

"Съгласно договора от 1997 г., ние призоваваме Руската федерация да защити териториалната цялост на Армения. В момента се подготвя писмена молба", каза той.

По думите на Григорян Ереван се надява, че Русия ще окаже военна помощ на Армения, ако преговорите с Азербайджан се провалят.

Русия  и Армения обсъдиха Карабах година след примирието

Русия и Армения обсъдиха Карабах година след примирието

Продължават споровете между Армения и Азербайджан

Договорът за приятелство, сътрудничество и взаимопомощ между Русия и Армения е подписан на 29 август 1997 г. Той е валиден за срок от 25 години и ще бъде автоматично подновяван за десетгодишни периоди, освен ако една от страните не заяви желание да прекрати действието му. Споразумението е подписано от президентите Борис Елцин и Левон Тер-Петросян.

През ноември ситуацията в Нагорни Карабах и други погранични райони между Армения и Азербайджан се изостри. Преди дни двете държави се обвиниха взаимно в обстрел на военни позиции.

Премиерът на Армения обвини Азербайджан в нарушаване на границата

Премиерът на Армения обвини Азербайджан в нарушаване на границата

Армениският министър на отбраната е бил уволнен