Министър-председателят на Армения Никол Пашинян обвини войските на Азербайджан в нарушаване на границата между двете страни и уволни министъра на отбраната. Това предаде агенция Интерфакс.

Пашинян не разкри кога е станало нахлуването. На заседание на Съвета за сигурност на страната обаче заяви, че е освободил министър Аршак Карапетян заради инцидента и че висши служители го обсъждат от неделя насам.

ТАСС пък цитира официално съобщение на военното министерство на Азербайджан, според което вината е в арменската страна.

"Сутринта на 14 ноември азербайджански армейски части са забелязали концентрация на арменски войски и превозни средства в близост до участъка на границата в Лачин. Разположените в това направление части на азербайджанската армия предприеха незабавни мерки, за да предотвратят нова провокация от арменска страна. В резултат арменските войници бяха принудени да напуснат тази територия", гласи съобщението.

Русия  и Армения обсъдиха Карабах година след примирието

Русия и Армения обсъдиха Карабах година след примирието

Продължават споровете между Армения и Азербайджан

Конфликтът между Армения и Азербайджан за планинския регион Нагорни Карабах - спорна територия, която е била част от Азербайджан преди разпадането на Съветския съюз, но е населена предимно с етнически арменци - избухва през февруари 1988 г., след като областта обявява оттеглянето си от Азербайджанската съветска социалистическа република.

През годините на няколко пъти конфликтът ескалираше, включително през 2020 г., когато отново имаше боеве.

Илхам Алиев предлага на Армения мирни преговори

Илхам Алиев предлага на Армения мирни преговори

Нагорни Карабах е спорната точка