Минската група на ОССЕ изрази готовност да помогне за организирането на среща между азербайджанския президент ИлхамАлиев и арменския премиер НиколПашинян. Това се казва в изявлението, направено от съпредседателите на Минската група Игор Ховаев (Русия), АндрюШофер (САЩ), Стефан Висконти (Франция). Изявлението бе публикувано в петък на уебсайта на ОССЕ и цитирано от ТАСС

"Съпредседателите възприеха положително публичните изявления на президента Алиев и премиера Пашинян, които изразиха принципната си готовност да се срещнат", заявиха от Минската група. Съпредседателите очакват съвместно да определят условията и подробностите за такава среща със страните и да потвърдят готовността им да посетят региона в близко бъдеще, за да обсъдят следващите стъпки в този процес", се казва в документа.

Те приветстваха освобождаването на арменския военнослужещ от Азербайджан, обсъдиха и възможни мерки за деескалация, включително по отношение на задържаните и изчезнали лица, както и доброволното завръщане на бежанци.

Алиев обяви на 2 октомври за готовността си да се срещне с Пашинян. На свой ред премиерът на Армения обяви на 3 октомври, че е готов да се срещне с президента на Азербайджан. Той добави, че е готов да вземе всички карти на минните полета, намиращи се в тила на азербайджанската армия, за среща с Алиев и го призова да доведе всички арменски затворници на такава среща.

Това се случва, въпреки взаимните обвинения за Нагорни Карабах.

Припомняме, че четиридесетдневният конфликт в Нагорни Карабах приключи през ноември миналата 2020 година с подписването на тристранно споразумение между Азербайджан, Русия и Армения. В резултат на войната Азербайджан запазва териториите, над които е установил контрол по време на военните действия, включително град Шуша. Също така в региона беше разположен контингент от руски миротворци, чийто брой е 10 хиляди души.

Азербайджан гарантира мира в Нагорни Карабах

Азербайджан гарантира мира в Нагорни Карабах

Периодът след конфликта ще бъде възможно най-безболезнен, според президента Алиев

През юли, Азербайджан се ангажира да гарантира, че периодът след конфликта около Нагорни Карабах ще бъде възможно най-безболезнен. Това заяви президентът на Азербайджан Илхам Алиев по време на срещата с руския си колега Владимир Путин, която се проведе в Москва. Самият Алиев обяви окончателното уреждане на конфликта в Нагорни Карабах и призова арменското ръководство към мирни преговори. "Конфликтът приключи, сега е моментът да помислим за мир", каза Алиев по време на среща с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

През юни, изпълняващият длъжността министър-председател на Армения Никол Пашинян запази властта си след парламентарните избори, въпреки че беше масово обвиняван за военното поражение миналата година в анклава Нагорни Карабах.

Стотици арменци искат оставката на Пашинян заради Нагорни Карабах

Стотици арменци искат оставката на Пашинян заради Нагорни Карабах

Опозицията планира други протести следващата седмица