Стотици демонстранти блокираха главните улици на арменската столица Ереван в събота, за да поискат оставката на министър-председателя Никол Пашинян, предаде "Ройтерс". Според "Дойче вече", участниците са били хиляди. Причината отново е уреждането на конфликта около Нагорни Карабах, което много арменци считат за провал. Протестиращите скандираха "Никол е предател!", "Армения без Никол!" и блокира някои улици след митинг на опозицията на площада на свободата в сърцето на Ереван в събота.

"Няма значение колко хора се събират на площада, Никол Пашинян няма да подаде оставка доброволно", каза лидерът на опозицията Вазген Манукян пред тълпа от протестиращи, развяващи арменски знамена под лек снеговалеж. Ишхан Сагатялян, опозиционен политик, заяви, че за понеделник са планирани повече улични протести.

Припомняме, че през декември стана ясно, че Пашинян е готов да хвърли оставка. Той покани арменските политически сили да вземат участие в консултации за насрочване на предсрочни парламентарни избори през 2021 година.

Повече от 30 задържани след протеста в Ереван

Повече от 30 задържани след протеста в Ереван

Пашинян готов да се оттегли, свиква консултации за предсрочен вот

Пашинян разгневи арменците, след като сключи мирно споразумение с Азербайджан с посредничеството на Москва. Продължилата 6 седмици война за Нагорни Карабах отне живота на повече от 6000 души. Армения се съгласи да предаде три окръга около Карабах - Агдам, Лачин и Келбаджар - като част от споразумението, което спря офанзива на Азербайджан за връщане на територии, изгубени при войната с арменските сепаратисти през 90-те г. на миналия век.

Лавров: За момента договорено в Нагорни Карабах се спазва

Лавров: За момента договорено в Нагорни Карабах се спазва

Размяната на военнопленници върви по план, въпреки непълните списъци