Азербайджан отпразнува частичното отстъпление на въоръжени сили в Нагорни Карабах, докато Армения заяви, че това е бил "тактически трик", който е позволил на непризнатата република да причини значителни поражения на азербайджанската армия, съобщава RT.

По-рано от Нагорни Карабах обявиха, че армията им е решила да се оттегли от някои зони от линията на конфронтация с Азербайджан с тактическа цел.

По данни на арменското Министерство на отбраната войските в Нагорни Карабах са симулирали отстъпление и когато азерските войници са опитали да окупират позициите, за които са мислели, че са изоставени, са влезли в капан. В резултат на това азербайджанските части са станали обект на "силна артилерийска атака", при която са загинали 200 военни.

От своя страна в коментара си за оттеглянето на врага Министерството на отбраната на Азербайджан не споменава за загуба сред своите военни. "След интензивната атака на азерските военни части, арменските войници избягаха от бойните позиции и изоставиха въоръжението и мунициите си", посочва се в изявлението на азербайджанското силово министерство.

Нагорни Карабах: Баку и Ереван взаимно се обвиняват за обстрел на цивилни

Нагорни Карабах: Баку и Ереван взаимно се обвиняват за обстрел на цивилни

Стотици хора са убити по време на избухналата в Карабах война

Междувременно президентът на Азербайджан Илхам Алиев съобщи в Туитър, че армията на страната му е "освободила" три селища в Нагорни Карабах и е взела под свой контрол "няколко стратегически точки" в региона. Алиев определи кампанията в Нагорни Карабах като "успешна" за Баку.

Нагорни Карабах остава епицентър на военните сблъсъци между Армения и Азербайджан, след като на 27 септември конфликтът между двата етноса се възобнови с нова сила. Двете страни се обвиняват взаимно за ескалацията на напрежението.

Ереван обеща, че ще направи всичко възможно, за да защити етническите арменци в Нагорно Кабарах от азерско нападение, докато Баку настоява, че работи за мира, който обаче според азерската страна може да бъде постигнат само ако арменските войски се изтеглят от региона.

НАТО призова за незабавно прекратяване на огъня в Нагорни Карабах

НАТО призова за незабавно прекратяване на огъня в Нагорни Карабах

Столтенберг отправи призива по време на посещение в Турция