Премиерът на Армения Никол Пашинян уволни шестима министри, а също и губернатори от партията "Процъфтяваща Армения" и от Арменската революционна федерация "Дашнакцутюн", предаде Дойче веле.

По-рано, на митинг в центъра на столицата Ереван, премиерът съобщи, че ще подаде оставка непосредствено след като влязат в сила указите за уволнението на министрите и губернаторите.
Той уточни, че и след това ще продължи да изпълнява задълженията си като глава на правителството, както е предвидено в конституцията.

Пашинян е новият премиер на Армения
Обновена

Пашинян е новият премиер на Армения

59 срещу 42-ма депутати гласуваха в подкрепа на кандидатурата

Жестът му идва в отговор на опитите на част от депутатите, които са лоялни към предишния режим, да затруднят провеждането на нови избори - те приеха законопроект във връзка с това.

След като Пашинян се оттегли от поста си, парламентът ще разполага с 14 дни, за да излъчи негов приемник, а ако не успее, ще трябва да се проведат предсрочни избори.

"Но ние с народа не можем да позволим на парламента да избере нов премиер", коментира премиерът.

Той призова да бъдат "изкоренени от политическото поле" привържениците на предишната власт, която провеждаше проруска политика.

"Републиканската партия и подкрепящите я сили официално обявиха контрареволюция в Армения, но няма да успеят. Нямат шансове, защото народът победи и никой не може да му отнеме тази победа" - подчерта министър-председателят.

В центъра на Ереван се събраха десетки хиляди граждани, които поискаха разпускане на парламента.

Преди пет месеца арменците излязоха на масови протести срещу желанието на бившия президент Серж Саркисян да остане на власт.

Защо събитията в Армения са кошмар за Русия

Защо събитията в Армения са кошмар за Русия

От години Москва е обезпокоена от масовите протести в съседните страни...