Венецуелският опозиционен лидер Енрике Каприлес призова армията на страната да избира между действащия президент Николас Мадуро и конституцията, предаде BBC. 

Той направи това изказване във връзка с обявеното по-рано от държавния глава извънредно положение във връзка с продължаващата криза. То е с продължителност 60 дни и може да се удължи с още 90 дни. На няколко пъти вече властите обявяваха удължаване на действащото извънредно икономическо положение, както и мерки, които доведоха до масови протести и искания за отстраняването на Мадуро. 

Според него, декретът на президента му е дал права, които не са заложени в конституцията и заради това армията трябва да вземе позиция, а населението да излезе на нови протести днес. Каприлес уточни, че не призовава към военен преврат, а цели свалянето на президента по законов път.

Това е един от приоритетите на опозицията след като постигнаха мнозинство в Сената. Тяхната подписка за провеждането на референдум по този въпрос събра около 2 млн. подписа, но управляващите отсякоха, че допитване няма да има. 

Мадуро отново обвини САЩ в опит да го отстранят от власт и съобщи пред журналисти, че американски военен самолет е нарушил въздушното пространство на страната му 2 пъти миналата седмица.