Армията на САЩ ще остане в Сирия, докато терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава") не бъде напълно разгромена, но и за да противодейства на влиянието на Иран и в края на краищата да помогне за свалянето от власт на сирийския президент Башар Асад.

Това обяви държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън в реч в Станфордския университет за американската политика относно конфликта в Сирия, съобщава "Франс прес".

Създаваните от САЩ сили в Сирия ще разпалят война, предупреди Иран

Създаваните от САЩ сили в Сирия ще разпалят война, предупреди Иран

Ердоган вече ги нарече "терористична армия"

"От ключово значение е, в интерес на националната ни сигурност, да запазим военно и дипломатическо присъствие в Сирия", подчерта Тилърсън.

Според него оттегляне на САЩ от Сирия би позволило на Иран да заздрави още повече позициите си в страната, където подкрепя режима на Асад.

"Трябва да се уверим,че решаването на този конфликт няма да позволи на Иран да се доближи до голямата си цел - да контролира района", изтъкна той.

Ердоган се зарече да "удави терористичната армия", създавана от САЩ в Сирия

Ердоган се зарече да "удави терористичната армия", създавана от САЩ в Сирия

Турските въоръжени сили щели да се "погрижат за проблемите"

В речта си Тилърсън за пръв път направи връзка между американското присъствие и необходимостта Асад да бъде свален от власт.

"Пълно изтегляне на американските военни на този етап би помогнало на Асад да продължи да тероризира собствения си народ", посочи държавният секретар.