Иран обяви, че новите, подкрепяни от САЩ сили в Сирия, чийто размер ще бъде от 30 хил. бойци, ще "разпалят пламъците на война", повтаряйки гневните реакции на Сирия, Турция и Русия спрямо плана, съобщава "Ройтерс".

В неделя ръководената от САЩ международна коалиция обяви, че работела с присъдружните си Сирийски демократични сили (СДС), водещ елемент на които са сирийските кюрди, за създаването на бойна сила, която ще действа по границите с Турция и Ирак, както и във вътрешността на Сирия.

Ердоган се зарече да "удави терористичната армия", създавана от САЩ в Сирия

Ердоган се зарече да "удави терористичната армия", създавана от САЩ в Сирия

Турските въоръжени сили щели да се "погрижат за проблемите"

Сирийският президент Башар ал Асад реагира, като се зарече да смаже новата сила и да прогони американските войски от Сирия. Русия, съюзник на Асад, нарече плановете заговор за разцепване на Сирия и поставянето на част от страната под контрола на САЩ, докато Турция определи новата сила като "терористична армия".

Говорителят на външното министерство на Иран Бахрам Касеми коментира, че такава сила би предизвикала напрежение в Сирия. Иран подкрепя Асад в почти 7-годишния конфликт срещу бунтовниците и терористите от ДАЕШ ("Ислямска държава"), изпращайки оръжия и войници.

Армията на Сирия решена да прекрати военното присъствие на САЩ
Обновена

Армията на Сирия решена да прекрати военното присъствие на САЩ

Водената от САЩ коалиция работи със сирийски милиции за сформиране на гранични сили

"Обявлението от страна на САЩ на нова гранична сила в Сирия е очевидна намеса във вътрешните работи на тази страна", настоя говорителят, цитиран от държавната новинарска агенция ИРНА.

Касеми прикани всички американски сили незабавно да напуснат Сирия.

САЩ оглавяват международна коалиция, която провежда въздушни удари и използва специални части за подпомагане на бойците от Сирийските демократични сили, сражаващи се с ДАЕШ в Сирия от 2014 г. насам. САЩ имат около 2000 военнослужещи в Сирия.