Турската армия предприе днес нова наземна и въздушна операция срещу обявените извън закона бази на кюрдските бойци в Северен Ирак, съобщиха официални представители и местни медии, цитирани от "Франс прес".

"Героични командоси на героичните турски въоръжени сили са в Северен Ирак", обявиха от турското военно министерство в "Туитър", без да уточняват колко войници участват в операцията.

Турските медии уточниха, че силите на командосите са се приземили в района на Метина от хеликоптери, докато военни самолети са хвърляли бомби по позиции на Кюрдската работническа партия (ПКК).

Турция към Ирак: Изгонете ПКК

Турция към Ирак: Изгонете ПКК

Кюрдската организация заплашвала мира в региона

Турска телевизия показа кадри на парашутисти, скачащи от хеликоптери, и войници в камуфлажи, стрелящи с оръжия.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган коментира, че турските военни операции на южната ѝ граница и Северен Ирак имат за цел да изкоренят тероризма от региона.

Ердоган увери, че операциите са били успешни и настоя, че "няма място за сепаратистки терористични групи" в Турция, Сирия или Ирак.

Турският президент подчерта, че териториалната цялост на Ирак била спазена, въпреки че армията му провежда операции в северната част на страната.

ПКК, посочена като терористична групировка от Турция и голяма част от международната общност, в продължение на десетилетия използва северните планини на Ирак като трамплин за въоръжения си бунт срещу турската държава.

Турската армия редовно провежда трансгранични операции и въздушни нападения по бази на ПКК в Северен Ирак.

Турция смъмри посланика на САЩ заради жертвите в Ирак

Турция смъмри посланика на САЩ заради жертвите в Ирак

САЩ трябвало незабавно да приемат версията на Турция за събитията

През февруари Турция започна операция, наречена "Нокът-Орел 2" срещу бунтовниците от ПКК, укриващи се в северния иракски регион Дохук.

Тази операция създаде противоречия, тъй като целеше отчасти да спаси 12 турски войници и иракчанин, държани в плен от ПКК в пещера.

Турция обвини ПКК в екзекуцията на 13-те мъже, преди да бъдат освободени.

Смята се, че в кюрдския бунт срещу турската държава са загинали десетки хиляди хора, след започването му през 1984 г.

Турски изтребители удариха цели на ПКК в Ирак

Турски изтребители удариха цели на ПКК в Ирак

Операция на Анкара