Турция е привикала посланика на САЩ, за да му връчи протестна нота срещу реакцията на Вашингтон във връзка с убийството на 13 турци в Северен Ирак, за което Анкара обвини забранената Кюрдска работническа партия (ПКК), която е смятана за терористична организация както от Турция, така и от САЩ, съобщава "Франс прес".

Турското външно министерство уточни, че е предало "в най-категоричните възможни термини" на американския посланик Дейвид Сатърфийлд недоволството на Анкара от отказа на Вашингтон незабавно да приеме версията на Турция за събитията.

Турция арестува стотици за връзки с ПКК

Турция арестува стотици за връзки с ПКК

718 души в 40 града

Кюрдските бойци хвърлиха вината за смъртта върху турските сили.

Турция обяви вчера, че бойци от ПКК са екзекутирали пленниците по време на военна операция срещу групировката. САЩ посочиха, че осъждат убийствата, ако бъде потвърдено, че отговорността е на ПКК.

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган по-рано днес настоя, че Вашингтон трябва да преустанови подкрепата си за кюрдските "терористи", след като обвини САЩ, че стоят "зад кюрдските екстремисти, които убиха турските войници в Ирак".

Ердоган нахока САЩ заради подкрепата им за кюрдите

Ердоган нахока САЩ заради подкрепата им за кюрдите

"Ако ще сме с вас в НАТО, няма да подкрепяте терористите. Ако ще взимате страна, ще бъдете с нас"

"Не подкрепяхте ли терористите? Не подкрепяхте ли ПКК и YPG?", попита Ердоган Белия дом по време на конгреса на своята Партия на справедливостта и развитието, визирайки сирийските кюрдски сили YPG, известни още като "Отряди за народна защита", които Анкара разглежда като разклонение на Кюрдската работническа партия (ПКК).

"Ако ще сме с вас в НАТО, няма да подкрепяте терористите. Ако ще взимате страна, ще бъдете с нас", настоя Ердоган.

Пред членове на партията си турският държавен глава добави, че по-ранното изявление на Вашингтон за убитите турски бойци било "виц".

Трима турски войници убити в Ирак

Трима турски войници убити в Ирак

Вчера Турция започна операция срещу кюрдите, наречена "Нокът-орел 2"