Министерството на вътрешните работи на Турция обяви, че полицията на страната е задържала 718 души в 40 града заради предполагаеми връзки с незаконната Кюрдска работническа партия (ПКК), която обвинява за екзекуцията на 13 турци в Северен Ирак, съобщава "Франс прес".

По време на военната операция на Турция са били убити 48 бойци на ПКК, докато трима турски войници бяха убити и трима ранени, се казва в изявление на турския военен министър Хулуси Акар. Дванадесет от отвлечените турци са били застреляни в главата, а един в рамото, уточни той.

Ердоган нахока САЩ заради подкрепата им за кюрдите

Ердоган нахока САЩ заради подкрепата им за кюрдите

"Ако ще сме с вас в НАТО, няма да подкрепяте терористите. Ако ще взимате страна, ще бъдете с нас"

Турция започна военната операция срещу ПКК в района на Гара в Северен Ирак, на около 35 км южно от турската граница, на 10 февруари, за да осигури границата си и да намери граждани, които са били отвлечени преди това, каза Акар.

Губернаторът на провинция Малатия в Югоизточна Турция посочи шест войници и двама полицаи, отвлечени при отделни инциденти през 2015 и 2016 г., сред убитите в пещерата. Трима от загиналите все още не са идентифицирани, като ще им бъдат направени аутопсии в Малатия.

По-рано днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган обвини САЩ, че са на страната на "терористи", които екзекутираха турските сили в Ирак.

Коментарите на Ердоган бяха направени ден след като Анкара заяви, че ПКК са се противопоставили на турските войници и държат полицаи в плен.

Трима турски войници убити в Ирак

Трима турски войници убити в Ирак

Вчера Турция започна операция срещу кюрдите, наречена "Нокът-орел 2"

ПКК води въоръжен бунт срещу турската държава от 1984 г., в който се смята, че са загинали десетки хиляди.

САЩ и другите западни съюзници на Турция признават ПКК като терористична групировка. Но Вашингтон подкрепи друга кюрдска милиция в Сирия, която Турция смята за разклонение на ПКК.

Този месец Турция започна военна операция срещу бази на ПКК в Северен Ирак, която Ердоган заяви, че е с цел отчасти за освобождаването на 13-те заложници.

"Изявлението, направено от САЩ, е фарс", изтъкна Ердоган в първите си публични коментари за инцидента, като допълни: "Казахте, че не подкрепяте терористи, а всъщност сте на тяхна страна и зад тях."

ПКК заяви, че 13-те са загинали, след като турски сили са бомбардирали пещерата, където са били задържани мъжете.