Армейското командване на Нигер в четвъртък обяви подкрепата си за преврата, извършен предния ден от войници от президентската гвардия, заявявайки, че приоритетът им е да се избегне дестабилизирането на страната, предава Ройтерс.

Стотици поддръжници на преврата се събраха пред Националното събрание в столицата Ниамей, свирейки проармейска музика под облачно небе, след силни сутрешни дъждове.

Някои развяваха руски знамена и скандираха антифренски лозунги, следвайки нарастваща вълна от негодувание към бившата колониална сила Франция и нейното влияние в района на Сахел.

Видяха Пригожин на форума Русия-Африка

Видяха Пригожин на форума Русия-Африка

Неофициален канал на "Вагнер" пое отговорност за преврата в Нигер

Армията, в изявление, подписано от нейния началник-щаб, заяви, че е "решила да се придържа към ... декларацията", направена от войниците, които обявиха в телевизионно обръщение късно вечерта, че са лишили президента Мохамед Базум от власт.

Армията трябваше да "запази физическата цялост" на президента и семейството му и да избегне "смъртоносна конфронтация... която може да предизвика кървава баня и да засегне сигурността на населението", се добавя в изявлението

Хунтите в съседните страни Мали и Буркина Фасо се сближиха с Русия, откакто поеха управлението, съответно през 2020 г. и 2022 г., и прекъснаха връзките си с традиционните западни съюзници.

ООН прекратява мироопазващата си мисия в Мали, САЩ обвиняват "Вагнер"

ООН прекратява мироопазващата си мисия в Мали, САЩ обвиняват "Вагнер"

Започва планово изтегляне на миротворците до 31 декември тази година

Откакто отношенията с техните военни правителства се влошиха, което доведе до изтегляне на чуждестранни войски, ролята на Нигер стана все по-важна за западните сили, помагащи в борбата с религиозното насилие в региона. Франция премести войски в Нигер от Мали миналата година.

По-рано, когато западни служители заявиха, че ситуацията около опита за преврат в Нигер е неясен, президентът Базум и външният министър Хасуми Масуду призоваха демократичните сили в страната да се противопоставят на завземането на властта.

Това отбеляза седмия преврат в Западна и Централна Африка от 2020 г.

В отделни коментари в четвъртък Африканският съюз и Германия осъдиха преврата и призоваха за освобождаването на Базум.

Блинкън настоява за освобождаването на президента на Нигер

Блинкън настоява за освобождаването на президента на Нигер

Армията завзе президентския дворец, затвори границите и наложи комендантски час