Аржентинските доставчици на реактивно гориво в Буенос Айрес отказаха да обслужват кубинската държавна авиокомпания Cubana тази седмица, позовавайки се на опасения относно търговските санкции на САЩ срещу Куба, съобщи базираният в Хавана превозвач късно в сряда, което предизвика множество неочаквани отменени полети, предава Ройтерс.

Cubana de Aviacion S.A., която извършва полети в рамките на Куба и до различни градове в чужбина, заяви, че е отменила полети на 23 и 24 април, както и други полети, договорени с партньорски авиокомпании, принуждавайки компанията да презаверява билети или да възстановява сумите.

"Това решение се дължи на отказа на компаниите за доставка на авиационно гориво в Република Аржентина да предоставят услуги на авиокомпанията, позовавайки се на разпоредбите на блокадните мерки на Съединените щати срещу Куба", се казва в кратко изявление на авиокомпанията.

Министерството на външните работи на Аржентина и кабинетът на президентството не отговориха незабавно на искане на Ройтерс за коментар по въпроса.

Търговското ембарго на САЩ срещу Куба беше въведено след революцията на Фидел Кастро през 1959 г.

Мрежата от закони и разпоредби на САЩ усложнява финансовите транзакции и придобиването на стоки и услуги от кубинското правителство, като същевременно повишава рисковете за чуждестранните компании, които търгуват с Куба.

Дългогодишните полети на Cubana между Хавана и Буенос Айрес протичаха до голяма степен безпрепятствено въпреки санкциите под администрацията на левия бивш президент на Аржентина Алберто Фернандес, който поддържаше тесни връзки с Куба.

Но новият президент на Аржентина Хавиер Милей, крайнодесен либертарианец, който встъпи в длъжност на 10 декември е декларирал проамериканските си възгледи и зае по-хладна позиция към левите търговски партньори в региона и отвъд океана, включително Бразилия и Китай.

Куба до голяма степен запази мълчание относно избирането на Милей.

Аржентина кандидатства за глобален партньор на НАТО

Аржентина кандидатства за глобален партньор на НАТО

Още един сигнал за новия курс при президента Хавиер Милей