Аржентинският президент Хавиер Милей пристигна в петък в Испания, съобщава АП. 

Визитата идва само седмици след като предишното му посещение в Мадрид, което влоши дипломатическата криза между дългогодишните съюзници.

Последното пътуване на Милей до Испания, подобно на тридневния му престой през май, не включва никакви планове за срещи с висши испански служители.

Той трябваше да се срещне с влиятелния десен регионален президент на Мадрид, Изабел Диас Аюсо, която е отявлен противник на испанския социалистически премиер Педро Санчес. 

Испанският външен министър Хосе Мануел Албарес каза, че посещението на Милей е било частно и кабинетът на аржентинския президент не е посочил пътуването като официален ангажимент.

Изтеглянето на испанския посланик от Аржентина е окончателно

Изтеглянето на испанския посланик от Аржентина е окончателно

До този ход се стигна, след като аржентинският президент отказа да се извини за "обидата" срещу Санчес

Испания "окончателно" ще отзове посланика си в Аржентина. Това заяви през май испанският външен министър Хосе Мануел Албарес. 

До този ход се стигна, след като аржентинският президент Хавиер Милей отказа да се извини, че е нарекъл съпругата на премиера Педро Санчес "корумпирана".

 Аржентина повече няма да има испански посланик".

Откровеният президент на Аржентина предизвика възмущение с атака срещу социализма, докато беше на конференция в Мадрид, организирана от крайнодясната партия Vox.

"Световните елити не осъзнават колко разрушително може да бъде прилагането на идеите на социализма, посочи той. Те не съзнават типа общество и държава, които могат да произвеждат, типа хора, вкопчени във властта, и нивото на злоупотреба, което това създава. Когато имаш корумпирана съпруга, да кажем, става мръсно и ти трябват пет дни, за да помислиш за това".

Испания изтегли посланика си от Аржентина след думи на Милей в Мадрид

Испания изтегли посланика си от Аржентина след думи на Милей в Мадрид

Аржентинският президент присъства на митинг на крайнодясната партия "Вокс" в Испания

Социалистът Санчес обмисляше да подаде оставка, след като испанската прокуратура започна предварително разследване за корупция срещу съпругата му Бегоня Гомес, което бързо беше прекратено. Само часове след критиките на Милей Испания отзова своя посланик и Албарес упрекна гостуващия президент за "обидата".

Той поиска "публично извинение" от Милей и предупреди, че Мадрид не изключва възможността да скъса дипломатическите връзки. Санчес също призова Милей да вземе обратно думите си. Правителството на Аржентина обаче осъди "фрапиращите и импулсивни заплахи" и настоя кабинетът на Санчес да се извини.

Милей, самопровъзгласил се за "анархо-капиталист", спечели изборите през ноември с обещание да занули огромния публичен дълг на Аржентина. Той въведе програма за строги икономии, която принуди правителството да намали публичните субсидии. Милей обаче стана известен и с противоречивите си изказвания.

Седмици на нарастващо дипломатическо напрежение между Испания и Аржентина доведоха и до последния спор. През април испански министър заяви, че Милей е взимал наркотици.

Напрежение между Аржентина и Испания след обвинения за наркотици и бедност

Напрежение между Аржентина и Испания след обвинения за наркотици и бедност

Лидерите на държавите направиха серия от остри изявления в последните дни

Милей продължава обиколката си в Европа с Германия, която трябва да посети в събота и Чехия - в понеделник.

В Германия Милей планира да се срещне - в неделя с канцлера Олаф Шолц - подобно на Санчес, лявоцентристки лидер, чиято политика и стил рязко контрастират с тези на Милей. Посрещането с военни почести и съвместната пресконференция, които германското правителство първоначално обяви, по-късно бяха отменени.

Говорителят на Шолц, Щефен Хебестрайт, каза в петък, че това ще бъде "много кратко работно посещение, изрично по желание на аржентинския президент" и че е имало "ясен отказ" от Милей да проведе пресконференция.