Сирийският президент Башар Асад обяви пред руската англоезична държавна телевизия RT, че нови въздушни удари на САЩ срещу страната му са много вероятни, като се има предвид, че Вашингтон множество пъти в миналото е нарушавал международното право.

"Разбира се, че би могло, тъй като след като САЩ потъпкваха международното право, понякога ежедневно в различни райони по различни причини, всяка страна в света може да бъде нападната по този начин", коментира Асад.

"Докато не разполагате с международно право, което може да бъде спазвано от САЩ и техните кукли на Запад, няма гаранция, че това няма да се случи", изтъкна сирийският държавен глава.

Сирийският диктатор също така заяви, че най-скорошните въздушни удари срещу Сирия, извършени от САЩ, Франция и Великобритания, биха могли да бъдат много по-мащабни, ако не е била заплахата на Русия да атакува американски обекти за изстрелване на ракети.

Сирия обвини САЩ в използването на химически оръжия срещу цивилни

Сирия обвини САЩ в използването на химически оръжия срещу цивилни

САЩ продължавали да подготвят постановки

"Руснаците публично обявиха, че ще унищожат базите, които ще бъдат използвани за изстрелване на ракети", допълни Асад.

По думите му, мащабна конфронтация между Вашингтон и Москва е била избегната благодарение на "мъдростта на руското държавно ръководство".

Асад отбеляза, че САЩ трябва да си научат урока от Ирак и да се изтеглят от Сирия. "Американците трябва да напуснат, по някакъв начин те ще напуснат", отбеляза многозначително той.

"Те влязоха в Ирак без никакво юридическо основание, и вижте какво им се случи. Те трябва да си научат урока. Ирак не е изключение, Сирия също не е изключение. Хората няма да приемат чужденци в този регион повече", настоя още Асад.

САЩ, Франция и Великобритания удариха Сирия
Обновена

САЩ, Франция и Великобритания удариха Сирия

Заради химическата атака по-рано този месец

В отговор на определянето му от страна на американския президент Доналд Тръмп като "животното Асад", сирийският диктатор посочи: "Това, което казваш, е това, което си ти". Тръмп нарече Асад "животно" след атаката с химическо оръжие в контролирания тогава от бунтовниците град Дума край Дамаск.

Според Башар Асад правителството му е готово да започне мирни преговори с подкрепяните от САЩ Сирийски демократични сили (СДС), водещият елемент в които са сирийските кюрди, но добави, че все пак има военно решение на масата, ако Вашингтон поддържа подкрепата си за СДС, които контролират части от Северна и Източна Сирия, където американските военни части са дислоцирани. 

"Те търсят друга карта. Тази карта сега е СДС, защото когато се придвижваме напред в различни райони, за да победим терористите, единственият проблем, останал в Сирия, е СДС", посочи още сирийският президент.

Що се отнася до иранското военно присъствие в Сирия, Асад подчерта, че в страната нямало ирански военни части, но призна, че има ирански военни офицери, които "работят в помощ на сирийската армия".