Сирийският президент Башар Асад няма никакви намерения да се оттегля от власт и оставката му няма да присъства в дневния ред на започващата в сряда мирна конференция в швейцарския курорт Монтрьо, предава „Интерфакс".

„Ако искахме да се предадем, щяхме да сме го направили още в самото начало", е казал самият Асад, цитиран от руски депутат, срещал се с него в Дамаск преди дни.

Диктаторът, цитиран от „Ал Арабия", опроверга твърдението, наричайки цитата на руската новинарска агенция „неточен", без да уточнява в какво точно се състои разминаването.

Късно снощи Сирийската национална коалиция, която е основната опозиционна група в страната, заяви участието си в срещата "Женева-2", насрочена за 22 януари. Въпреки притесненията, че общото събрание може да бойкотира мирните преговори, на проведеното в Истанбул гласуване 58 от членовете на коалицията се обявиха за участие във форума, а само 14 бяха против.

Преди дни Великобритания и САЩ предупредиха, че може да прекратят подкрепата си за сирийската опозиция, ако нейни представители не седнат на масата за преговори, събираща на едно място западни дипломати, режима в Дамаск и политическите лидери на въоръжените бунтовници.