Сирийският президент Башар Асад пристигна на фронтовата линия на разполагането на правителствени войски в провинция Идлиб, за да се срещне с военните, съобщава САНА, цитирана от ТАСС.

Асад обвинява Ердоган, че иска да открадне сирийската земя и природни богатства. Сирийският лидер се намира в село Ал Хабит, където се намира един от гарнизоните на сирийската армия.

"Турският президент открадна нефта и пшеницата на Сирия, а също така отстрани заводи от Алепо. Сега Ердоган иска да открадне част от сирийската земя с природните й богатства", коментира Асад.

Тръмп: Компания от САЩ ще разработва нефта на кюрдите

Тръмп: Компания от САЩ ще разработва нефта на кюрдите

Нова визия за кюрдите и Сирия

Междувременно САНА съобщава, че сирийската армия продължава да взима под контрол населените места в североизточната провинция Хашек в покрайнините на Тел Тамер.

Армията също разгръща позиции по магистралата Хашек - Алепо.

Посещението на Асад на фронтовата линия се извършва на фона на предстоящата среща на турски и руски президенти в Сочи във вторник.

Те ще продължат да обсъждат ситуацията в Северна Сирия в контекста на военната операция, проведена там от турската армия. Също така се очаква да се обсъди ситуацията в зоната за деескалация в Идлиб.

Битката за Идлиб, където са концентрирани остатъците от екстремистки групи, е основна за борбата срещу хаоса и тероризма, обяснява Асад.

"Винаги сме казвали и казваме, че битката за Идлиб е основа за премахване на хаоса и премахване на тероризма на цялата сирийска територия".

Турция не иска да завладява чужда територия, увери Ердоган и насоли Запада

Турция не иска да завладява чужда територия, увери Ердоган и насоли Запада

По време на реч на събитието TRT World Forum в Истанбул той обвини западните сили, които се противопоставят на турската офанзива срещу кюрдите, че "подкрепят тероризма"