Сирийският президент Башар ал-Асад заяви, че през следващата седмица ще бъде приет закон, който прекратява действието на 48-годишното извънредно положение в страната, предаде „Ройтерс". Държавният глава подчерта, че ще има и други нови закони, които „няма да бъдат снизходителни към саботьорите".

В реч пред новото правителство, назначено през тази седмица, Асад подчерта, че стабилността остава негов основен приоритет, но реформите са нужни „за стягане на редиците" вътре в страната. Асад призна за "пропастта" между управляващите и народа и посочи, че безработицата е най-големият проблем на Сирия.

Припомняме, десетки хиляди се включиха в безпрецедентните протести, обхванали цялата страната. Сирийците изявиха исканията си за по-високи заплати, социални реформи и по-ефективна борба с корупцията, след като няколко младежи в град Дараа бяха арестувани заради антиправителствени графити.

Силите за сигурност не демонстрираха никаква милост към демонстрантите и десетки хора бяха убити в сблъсъците. Президентът Асад, който е в добри отношения както с арабския свят, така и със Запада, до този момент лавираше между твърдото противопоставяне на уличния натиск и отстъпките към затворници и репресирани политически групи.

Въпреки това, дълго време той не даваше надежди на опозицията, че ще премахне извънредното положение, действащо от 1963г. То дава големи правомощия на силите за сигурност, които могат да задържат лица и да употребяват практически неограничена сила.