Сирийският президент Башар Асад смята, че подкрепяните от Русия мирни преговори в Казахстан са насочени към изработването на "помирителни" споразумения по места с бунтовнически групировки, посредством които те ще предадат оръжията си и ще получат помилване от правителството, съобщава "Ройтерс".

Асад коментирал в интервю за японска телевизия, че не било ясно дали преговорите в Астана, насрочени за следващата седмица, ще родят политически диалог, "защото не е ясно кой ще участва". Той се надявал конференцията да бъде платформа за обсъждане на "всичко" с бунтовническите групировки.

Помирителните споразумения по места са предпочитан метод на сирийския режим за умиротворяване на бунтовническите райони. Те означават ефективно предаване на бунтовниците в определен район, обикновено след години на обсада и бомбардировки от страна на правителствените сили.

Русия задвижи новия дипломатически процес, след като нейните военновъздушни сили помогнаха на сирийския режим и присъдружните му подкрепяни от Иран формирования да победят бунтовниците в източните райони на град Алепо през миналия месец, най-голямото поражение на опозицията във войната.

"Досега ние смятаме, че преговорите в Астана с терористични групировки ще бъдат за спиране на огъня", което ще им позволи да постигнат мирни споразумения, е коментирал Асад в интервюто, откъси от които са били публикувани в "Туитър" от сирийското президентство.

Русия, най-влиятелният съюзник на Асад, игра водеща роля в организирането на преговорите в Астана с помощта на Иран и Турция, която подкрепя опозицията, но смени приоритетите и се сражава с кюрдските групировки и ДАЕШ ("Ислямска държава").

Редица подкрепяни от Турция бунтовнически групировки, сражаващи се под знамето на Свободната сирийска армия, се съгласиха да присъстват на преговорите в Астана. Бунтовниците твърдят, че преговорите трябва да се съсредоточат върху укрепване на примирието, което беше постигнато с посредничеството на Русия и Турция през миналия месец.

Бунтовниците обвиняват правителството в нарушаване на примирието по много фронтови линии, включително в района на Уади Барада край Дамаск, където правителствените сили и ливанската групировка "Хизбула" провеждат операция за завладяването на основния източник на вода за столицата. Асад също обвини бунтовниците в нарушаване на споразумението.