Основателят на сайта WikiLeaks Джулиан Асандж даде под съд правителството на Еквадор за нарушаване на неговите "основни права" и ограничаване на достъпа му до външния свят, докато живее в посолството на страната в Лондон, след като Еквадор му предостави убежище през 2012 г., съобщава "Франс прес".

От сайта обявиха, че техният юрисконсулт е пристигнал в Еквадор вчера, за да заведе съдебно дело срещу правителството за "нарушаване на основните права и свободи" на Асандж.

Асандж с частичен достъп до интернет

Асандж с частичен достъп до интернет

Но срещу правила, които трябва да спазва

"Това действие идва почти седем месеца, след като Еквадор заплаши да снеме защитата му и за кратко прекрати достъпа му до външния свят, включително отказвайки да позволи на журналисти и правозащитни организации да разговарят с него", посочиха от WikiLeaks.

От сайта добавиха, че посолството изисквало посетителите на Асандж - включително журналисти и адвокати - да разкриват "лични или политически подробности като потребителските им имена в социалните мрежи".

Правителството на Еквадор незабавно излезе с изявление по случая.

Делото, заведено от Асандж, идва на фона на нарастващите спекулации, че Еквадор се готви да прекрати конфликта си с британското правителство, като прекрати 6-годишното му убежище.

Еквадор: Асандж е бежанец

Еквадор: Асандж е бежанец

Основателят на "Уикилийкс" няма да е съветник

Кито потвърди, че е блокирал достъпа до интернет и мобилен телефон на Асандж през март, след като го обвини, че е нарушил "писмения ангажимент" да не се намесва във външната политика на Еквадор.

Асандж намери убежище в посолството през 2012 г., след като британски съдия постанови, че трябва да бъде екстрадиран в Швеция, за да се изправи пред обвинения в сексуално посегателство, като се опасява, че оттам ще бъде прехвърлен в САЩ.

През март 2017 г. главният прокурор на САЩ Джеф Сешънс заяви, че арестуването на Асандж за изтичане на чувствителни файлове от правителството на САЩ чрез неговите сайтове е "приоритет".

Руснаците подготвяли таен план да помогнат на Асандж да напусне Острова

Руснаците подготвяли таен план да помогнат на Асандж да напусне Острова

Според плана трябвало да напусне еквадорското посолство в Лондон с дипломатически автомобил