Руски дипломати са провеждали тайни разговори с приближени на Джулиан Асандж в Лондон през миналата година, за да преценят дали могат да му помогнат да напусне Великобритания, научи британският вестник "Гардиън".

Джулиан Асандж търсил руска виза през 2010 г.

Джулиан Асандж търсил руска виза през 2010 г.

Вътрешни документи от "Уикилийкс" разкриват

Според плана основателят на "Уикилийкс" трябвало да напусне еквадорското посолство в Лондон с дипломатически автомобил и да бъде транспортиран в друга държава. Крайната дестинация, според множество източници, е била Русия, където за Асандж няма риск от екстрадиране в САЩ. Планът обаче е изоставен, тъй като се е смятало, че е твърде рисковано.

Операцията по извеждането на Асандж от Великобритания е била планирана в навечерието на Коледа през 2017 г., твърди източник, който допълва, че е свързано с неуспешен опит на Еквадор да даде на Асандж официален дипломатически статут.

Сенатът на САЩ иска да разпита Асандж за руските действия през 2016 г.

Сенатът на САЩ иска да разпита Асандж за руските действия през 2016 г.

Комисията по разузнаване към Сената на САЩ е изпратила писмо

Информацията повдига нови въпроси относно връзките на Асандж с Кремъл. Основателят на "Уикилийкс" е ключова фигура в продължаващото разследване в САЩ за опити на Русия да се намеси на изборите за президент през 2016 г.

Асандж може да напусне еквадорското посолство в Лондон заради проблеми

Асандж може да напусне еквадорското посолство в Лондон заради проблеми

В последно време здравето на Асандж се е влошило

Подробностите за плана за бягство са оскъдни. Двама източници, запознати с работата на посолството на Еквадор, разкриха, че Фидел Нарваез, приближен на Асандж, който доскоро служи като консул в Лондон, е бил в контакт с Москва.

В интервю за "Гардиън" самият Нарваез отрича да е участвал в дискусии с Русия относно извеждането на Асандж от посолството. Той поясни, че е посещавал руското посолство в Лондон по два пъти в годината като част от групата "20-30 повече дипломати от различни страни". По думите му това са публични срещи, които са се провели по време на руско-британската криза, имайки предвид след отравянето на Сергей и Юлия Скрипал.

Министерство в Еквадор отрече да е нареждано на Асандж да напусне посолството

Министерство в Еквадор отрече да е нареждано на Асандж да напусне посолството

Асандж живее от 6 години в посолството на Еквадор в Лондон

Източници отбелязаха, че планът за бягството е включвал предоставяне на дипломатически документи на Асандж, за да може Еквадор да обяви, че има дипломатически имунитет. Като част от операцията Асандж трябвало да бъде изведен от посолството с дипломатически автомобил.

Други четирима източници разкриха, че Кремъл е бил склонен да подкрепи плана, включително да позволи на Асандж да пътува до Русия и да живее в страната. Един от източниците добави, че руски бизнесмен, чиято самоличност е неизвестна, е действал като посредник при дискусиите.

Също е обмисляна възможността Асандж да пътува до Еквадор с кораб.

Друг източник твърди, че планът е бил спрян два дни преди осъществяването му. Шефът на разузнаването на Еквадор Роми Валехо е пътувал до Острова около 15 декември 2017 г., за да следи операцията и е напуснал Лондон след отмяната й.

Основната пречка да не се осъществи операцията е отказът на Великобритания да гарантира дипломатическа защита на Асандж.

Според британското законодателство дипломатите имат имунитет при наказателно преследване, ако акредитациите им бъдат приети от британското правителство и ако външното министерство бъде уведомено за дипломатическия статут.

Не за първи път Асандж се е опитал да потърси убежище в Русия. По-рано тази седмица Associated Press писа, че основателят на "Уикилийкс" се е опитал да се сдобие с руска виза.

Асандж живее в посолството на Еквадор в британската столица от юни 2012 г. Той се укрива в посолството, след като шведските власти повдигнаха обвинения срещу него в сексуални престъпления. Въпреки че Стокхолм свали обвиненията, той се страхува, че Лондон може да го екстрадира в САЩ, където е издирван за разпространение на класифицирана информация за войната в Ирак.