Министерството на съобщенията на Еквадор отрече, че на създателя на WikiLeaks Джулиан Асандж му е било наредено да напусне посолството на страната в Обединеното кралство.

Вчера беше съобщено, че президентът на Еквадор Луис Морено е постигнал споразумение с британските власти да предаде Асандж през следващите няколко седмици.

Еквадор на финалната права да предаде Асандж на Великобритания

Еквадор на финалната права да предаде Асандж на Великобритания

Еквадор му предостави убежище в посолството си в Лондон през 2012-а

Асандж живее в еквадорското посолство Лондон през последните 6 години.

"Националното министерство на съобщенията съобщава, че президентът на републиката Ленин Морено не е нареждал когато и да било Джулиан Асандж да напусне посолството на Еквадор в Лондон", се изтъква в изявление на министерството.

Настоящият президент на Еквадор преди е определял Асандж като "наследен проблем" и "камъче в обувката". Асандж получи закрила от Еквадор при управлението на предишния президент Рафаел Корея.

Основателят на "Уикилийкс" се укри в еквадорското посолство в Лондон през 2012 г., избягвайки да бъде екстрадиран в Швеция заради обвинения в сексуални посегателства. Асандж също така е изправен пред обвинения в шпионаж в САЩ за разкриването на класифицирана информация.