Президентът на Еквадор Ленин Морено обяви, че Джулиан Асандж трябва рано или късно да напусне посолството на страната в Лондон, където той живее от 2012 г.

"Това е дори нарушение на човешките права за човек да остане прекалено дълго в изолация", коментира Морено на пресконференция в Мадрид.

Британски министър нарече Асандж „нещастен малък червей”

Британски министър нарече Асандж „нещастен малък червей”

Време е този нещастен малък червей да излезе от посолството

Руските медии по-рано съобщиха, цитирайки източник, близък до еквадорското външно министерство и кабинета на президента, че Морено е преговарял с Обединеното кралство и бил близо до финализирането на споразумение да предаде основателя на "Уикилийкс" на британското правителство в рамките на следващите няколко седмици.

Медиите спекулират от месеци насам, че Еквадор се подготвя да отмени убежището, което предоставя на Асандж.

Лондон отхвърли второ искане на Асандж за отмяна на заповедта за арест

Лондон отхвърли второ искане на Асандж за отмяна на заповедта за арест

Днес същият съдия отхвърли аргументите на адвокатите на Асандж

Основателят на "Уикилийкс" се укри в еквадорското посолство в Лондон през 2012 г., избягвайки да бъде екстрадиран в Швеция заради обвинения в сексуални посегателства. Асандж също така е изправен пред обвинения в шпионаж в САЩ за разкриването на класифицирана информация.

Преди Ленин Морено определи Асандж като "хакер", "наследен проблем" и "камъче в обувката". Асандж получи закрива от Еквадор при управлението на предишния президент Рафаел Корея.