С проекта за присвояване на Арктика Руския се опитва да отхапе огромен залък, който е непосилен за нея и ще направи огромна грешка.

Такава позиция изразиха от Атлантическия съвет на България във връзка с думите на руския външен министър Сергей Лавров, който заяви, че западните страни не могат да имат претенции в Арктика. Според Лавров тя принадлежи на Русия.

"Наглостта и алчността на Кремъл са безгранични! Очакваме напрежението и противопоставянето, включително военно, в района на Арктика да нараства, защото тя НЕ Е на Русия. Но огромните находища на природни богатства под вечните ледове на Северния ледовит океан, както и нарастналите възможности да се ползва Северния морски път през все по-голяма част от годината, са изострили докрай хищническия апетит на военнолюбците от Кремъл. Мирисът на петрол и непозволяването от тях Северния морски път да бъде освободен за международно корабоплаване, явно са замътили разсъдъка им." - посочват от АСБ.

Атлантиците отбелязват, че вероятно Кремъл не осъзнава докрай факта, че членове на Арктическия съвет са пет държави от НАТО - САЩ, Канада, Дания, Норвегия и Исландия, както и две страни с мощни икономики - Швеция и Финландия, които са неутрални, но са партньори на НАТО.

Военният флот на САЩ започва патрулиране край границите на Русия в Арктика

Военният флот на САЩ започва патрулиране край границите на Русия в Арктика

През следващите години САЩ щели да действат "по-настойчиво" в Арктика

"Китай, който е доста по юг на азиатския континент, също има свои икономически интереси в този район на света и също заявява амбиции за "парче от ледовете" или поне да има права за ползване на икономическите облаги от експлоатацията на тази част от Земята. Европейският съюз като цяло, макар и без право на глас, също е с особен статут в Арктическия съвет. Постоянни наблюдатели са Франция, Германия, Нидерландия, Великобритания, Полша и Испания. Всичките членки на НАТО. А с особен статут в Арктическия съвет са Европейският съюз, Италия, Япония, Южна Корея и Китай." - допълват атлантиците.

От организацията подчертават, че на пратика става дума за икономически най-силните държави в света, като по-голямата част от тях са обединени в най-мощния военен съюз - НАТО. Същевременно Япония и Южна Корея имат специални отношения със САЩ, като най-близки техни съюзници в Далечния Изток.

"Поговорката "Голяма дума кажи, голям залък не лапай", е доказана с времето си, като предупреждение за последиците, които могат да се случат на неразумните. А те понякога могат да бъдат и фатални. Добре е в Москва да започнат вече да мислят с главите си и седем пъти да мерят, преди да отрежат." - обобщават от Атлантическия съвет.

Помпео: Следим активността на Русия в Арктика

Помпео: Следим активността на Русия в Арктика

Политика на САЩ